Прочитај ми чланак

КОЛИНДА ПРИМА Вучића у Загребу

0

Председница Хрватке Колинда Грабар Китаровић потврдила је у интервјуу РТЛ да ће српски председник Александар Вучић посетити Загреб и нагласила да ће разговарати о побољшању положаја Хрвата у Србији, о несталима, што је, како је рекла, хуманитарно питање.

Она је рекла да међу отвореним питањима остаје и универзална јурисдикција и истакла да смтра да се приближава међусобно разумевање.

Фото: Бета

Грабар Китаровић објаснила је свој став о спорној плочи с поздравом ‘За дом спремни’, извешеној у Јасеновцу у спомен палим припадницима ХОС.

“Мој став о поздраву За дом спремни је познат, он је стари хрватски поздрав, али је компромитован за време усташког режима. Ја нисам историчар, али имам свој став. Не бих доносила суд о томе да ли је превише компромитован”, рекла је председница Хрватске.

Према њеним речима то су питања која деле хрватски народ.

“Нама таква питања не требају. Мислим да превише разговарамо о идеолошким питањима. Када је реч о плочи, немојмо изгубити из вида да је њена примарна намера била пијетет једанаесторици младића који су дали своје животе”, поручила је она.

Грабар Китаровић је коментарисала и актуелну ситуацију у Босни и Херцеговини.

„Забринута сам процесима у Босни и Херцеговини. С једне стране застој у процесу приступања ЕУ и НАТО, а с друге стране застој у реформама. Реторика која долази из БиХ никако не доприноси решавању отворених питања ни добросуседским односима“, оценила је председница Хрватске.

Грабар Китаровић је поручила да Хрватска подржава интегритет БиХ, као и њене евроатлантске интеграције.

“Међутим залажемо се и за конститутивност хрватског народа као равноправног“, преноси Јутарњи лист.