Прочитај ми чланак

Која то важна функција чека Марка Ђурића: Први тапшач Србије се враћа из Америке

0

Председник Србије Александар Вучић најавио је у недељу повратак Марка Ђурића у Србију, а са том најавом одмах су се отворила два питања - ко ће Ђурића заменити на позицији српског амбасадора у Америци и коју ће функцију он преузети. Стидљиво се говори о томе да би место министра спољних послова могло припасти, сада већ искусном дипломати, док би на његовом месту могла да се опроба председница Владе у техничком мандату, Ана Брнабић.

Након „историјског говора“ на седници Савета безбедности изгледа да нас је председник Србије Александар Вучић суочио и са историјском информацијом.

А она гласи: Марко Ђурић се враћа у Србију.

“Својевремено, када би се у Поморављу Биџа појавио са Милошевићем, људи су питали ко је тај који стоји поред Добривоја Будимировића. Тако ће, надам се, једног дана, људи да питају ко је био тај што је стајао поред Марка Ђурића. Елем, Марко Ђурић се враћа у Србију и верујем да ће обављати једну од веома важних функција у нашој земљи” написао је Вучић на свом Инстаграм налогу.

После три године каљења у дипломатским водама, Ђурић би, према сазнањима Нове, могао да се нађе на челу министарства спољних послова.

Да му је пут ка тој позицији отворен говори и чињеница да су поједини чланови кабинета министра у техничком мандату Ивице Дачића већ добили нова задужења, па је тако доскорашњи шеф кабинета Никола Недељковић почетком фебруара постављен за амбасадора Србије у Грчкој.

Имајући у виду да председник Вучић воли изненађења, а још више лојалне људе око себе – што Ђурић свакако јесте, постоји шанса да се нађе и на челу будуће Владе.

С друге стране, позиција амбасадора у једној од највећих светких сила, по повратку Ђурића остаће “небрањена” па се намеће питање ко ће бити наследник.

Једна од опција могла би бити председница Владе у техничком мандату Ана Брнабић. Њено име одавно се помиње као решење за амбасадора у Америци, уз то Вучић је у више наврата после избора говорио да Брнабић неће добити четврти мандат премијерке.

Ако је веровати председнику на реч до средине марта Србија ће добити нову Владу и новог премијера.

Ђурићев пут од отпораша до напредњака

Свој политички ангажман Ђурић је почео као члан “Отпора” 2000. године, био је активиста у прес тиму те организације и учествовао у петооктобарским дешавањима, које су довеле до свргавања режима Слободана Милошевића.

Осам година касније нашао се међу оснивачима и првим члановима Српске наредне странке, да би, како је сам говорио, остварио свој високи циљ – да Србија буде боља земља.

„Жеља да Србију променимо и учинимо бољом натерала ме је да уђем у странку. Нисам желео да пристанем на то да одсуство стратегије и лоше организације буду правило, а не изузетак“, говорио је Ђурић сада већ давне 2012. године.

Након победе Томислава Николића на председничким изборима 2012. године, именован је за саветника председника Републике Србије за сполјну политику.

“На том месту био је задужен за координацију сполјнополитичког тима председника Републике, свакодневну дипломатску комуникацију и стратешко политичко планирање, као и активности државног врха у вези са питањем Косова и Метохије и припрему званичне државне Платформе за преговоре са Привременим институцијама самоуправе у Приштини, којом је артикулисао Заједницу српских општина”, пише у биографији.

Маја 2014. године Влада Србије поставила га је за директора Канцеларије за Косово и Метохију, а ту фукцију обављао је до 2020. године.

Такође, био је и на функцији шефа тима за преговоре Београда и Приштине, као и шеф преговарачке групе за Поглавлје 35 у преговорима о придруживању Србије Европској унији.

Половином септембра 2020, медији су објавили да ће бити нови амбасадор Србије у Вашингтону. У новембру је добио агреман, а у децембру 2020. званично је постао амбасадор Србије у САД, али и амбасадор на нерезиденцијалној основи у још десет земаља.

Што се тиче страначких функција 2012. године постао је члан Председништва СНС, а за потпредседника странке изабран је на Скупштини СНС одржаној 28. маја 2016. године. У новембру 2021. на Скупштини СНС поново је изабран за потпредседника странке, а мандат му је замрзнут због амбасадорског ангажмана.

Како се у наредним данима очекује прекид његовог амбасадорског ангажмана, вероватно ће уследити и одмрзавање потпредседничке функције у СНС.

Власник титуле „први тапшач Србије“

Поред бројних страначких функција, амабасдорских и саветничких улога, Марко Ђурић се у прошлости истицао о као неко ко је председнику Вучићу највише тапшао и највише му се дивио. То га је, између осталог и канидовало за амбасадора у Вашингтону, а могло би да буде важно и код избора његове нове функције, с обзиром на то да је у тој категорији неприкосновен међу члановима СНС.

Свој пут, Ђурић је „успешно крчио“ дуго. Као директор Владине канцеларије истакао се гласним скандирањем и прославом победе на косовским изборима 2017. године.

„Ацо Србине“ орило се Митровицом, а Ђурић је водио скандирање. У позадини, мало иза кадра, остали су тадашњи градоначелник Косвске Митровице Ракић, али и контроверзни бизнисмен и лице са црне листе Милан Радоичић, који ће након тог догађаја постати потпредседник Српске листе.

Две године касније, Ђурић се истакао и врло страственим тапшањем које је забележено док је председник држао конференцију посвећену баш новим изборима на Косову. Ђурић је у првом плану изражавао своје одушевљење и тада је постао први тапшач Србије.

Своју умешност је испољавао сваки пут када се нашао поред председника државе, мада се дешавало и да „закаже“ као што је то био случај у септембру 2023. године на седници Уједињених нација, након говора Александра Вучића.

Након његовог говора, камера је забележила српску делегацију, у којој су били и шеф дипломатије Ивица Дачић и амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић.

Ђурић је аплаудирао Вучићу, међутим, кад је видео да га снима камера, али да он седи, а не стоји, нагло је поскочио.

Да тапшање председнику очито даје резултате говори и то што је Ђурић близу нове, важне функције у српској власти.