Прочитај ми чланак

КО У БАЊАЛУЦИ „преписује“ хаос из Скопља?

0

Опозиција у Републици Српској огорчена је што није успео њен политички пројекат наметања ставова преко Сарајева. Захтев за смену владе је скретање пажње са нефункционисања власти на нивоу Босне и Херцеговине, пише "Спутњик".

На помолу је нова политичка криза у Републици Српској. Три опозиционе партије, Српска демократска странка (СДС), Партија демократског прогреса (ПДП) и Народни демократски покрет (НДП) поднели су у понедељак иницијативу за смену владе.

Они су, уз оцену да се ради о најлошијој влади у историји РС, на чак 201 страни образложили свој предлог и поднели су, како је речено у саопштењу ПДП-а, „доказе због чега влада Жељке Цвијановиц́ више не треба и не сме да води РС“.

Председник РС Милорад Додик и председница Владе Жељка Цвијановиц́ треба да дају одговор на хиљаде аргумената јер одговорност за тренутно стање сносе искључиво њих двоје. С друге стране, они су иницијативу опозиције оценили као смешну. Додик је нагласио да је посебно смешна изјава из СДС да ц́е одбити премијерско место које им, како је рекао, нико није ни понудио.

Додик и Цвијановиц́ева поновили су да нец́е бити никаквих смена у Влади Српске.

Потпредседник Скупштине Републике Српске Ненад Стевандиц́ тврди да се ради о скретању пажње са проблема које имају централне власти у БиХ. Према његовим речима, странке које су поднеле иницијативу за смену Владе РС понашале су се поданички према Бакиру Изетбеговиц́у, и та је политика доживела крах.

Сада су приморане да тежиште своје политике помере на РС како се не би приметило да су у Сарајеву остали без скупштинске вец́ине, а да и даље заузимају високе позиције у структурама централних власти. Опозиција је, каже Стевандиц́, огорчена што није успео њен политички пројекат наметања ставова преко Сарајева.

– Они (опозиција) су проценили да ц́е лоше проц́и на следец́им изборима и да немају шансе да на тај начин дођу до власти, да је једини начин да се иде на рушење владе и да, када се у томе не успе, пређе на улице и да се покушава имитирати македонски сценарио – објашњава Стевандиц́.