Прочитај ми чланак

Ко је Владимир Петенко, преко кога је државни врх извозио оружје у Украјину?

0

Ко је Владимир Петенко, ког је Мариника Тепић, потпредседница Странке слободе и правде, означила као главног преговарача са нашим државним врхом око извоза оружја у Украјину. Из папира које је поделила на друштвеним мрежама, јасно се види да се преговарало са партнерима из Украјине, као и да су сагласност дали МУП, БИА, Министарство одбране, Министарство спољних послова и Министарство трговине.

– Шта је Вућић прећутао: да је „Крушик“ директно преговарао са „ино партнером из Украјине“, да је то кипарска фирма „Петралинк“, чији је директор син украјинског генерала Владимира Петенка, осуђиваног за трговину оружјем, да су сагласност дали МУП, БИА, Министарство одбране, Министарство спољних послова и Министарство трговине – навела је Тепић уз папире као доказе.

Име Владимира Петенка, генерал-мајора украјинске војске, оца власника и директора кипарске фирме „Петралинк Лимитед“, званичног посредника у продаји мина пољском „Натану“, које су, како се претпоставља, завршиле у Украјини, није непознато у свету трговине оружјем. Наиме, Петенко је још почетком деведесетих година прошлог века био у врху украјинске политике као саветник за војна питања првог председника независне Украјине Леонида Кравчука. Недуго након тога био је саслушаван у процесу против Дмитрија Стрешинског у вези са шверцом оружја у Хрватску 1994. и 1995. године.

Наиме, Стрешински је пред судом у Торину постигао нагодбу са Судом, према којој је означио још осам сарадника са којима је организовао
шверц оружја из Белорусије и Украјине за Хрватску бродом „Јадран Експрес“ у време када се Хрватска налазила под санкцијама УН због рата на том простору, међу којима је био и Петенко. Међутим, и поред тих оптужби, наставио се и каријерни пут Петенка, те је тако готово деценију провео на високим позицијама у украјинској државној компанији за извоз наоружања „Укрспецекспорт“ и наменској корпорацији „Укроборонпром“, након чега у бизнис уводи и свог сина, такође Владимира, са којим оснива неколико фирми. Међу њима је и „Петралинк Лимитед“, основану у јуну 2015. године на Кипру, са филијалом у Прагу од 2017.

На челу обе фирме је до данас, по званичним подацима локалних привредних регистара Владимир Петенко млађи. Петралинк Лимитед је, према речима посланика украјинске Раде Сергеја Лешченка, већ 2017. нанела вишемилионску штету Украјини у послу набавке оклопних транспортера БПМ-1. Тада је, према судским списима, „Петралинк“ набавила 30 војних транспортера од чешке фирме „Реал Праха Траде“ из Прага по цени од 154.000 долара по комаду и непосредно након тога их продала по цени од 176.700 долара по комаду украјинској државној корпорацији Укроборонпром, са којом је Петенко тесно повезан, наневши тако штету држави од преко 620.000 долара.

Поред Петралинка, отац и син Петенко власници су и фирме „Нотхсале Цоммерциал Цорпоратион Украине“, осуђене у кривичном поступку пред украјинским судовима због фиктивне продаје челика „Укроборонпрому“ на износ већи од 100.000 долара. Коначно, против њихове треће фирме, коју су основали заједно са бившим начелником генералштаба Украјине Александром Затинајком, Демининг Солутионс, у току је кривични поступак за шверц из Русије резервних делова за зенитно-ракетне комплексе, који су пронађени на имању недалеко од Кијева, а које је Петенко планирао да прода украјинском Министарству одбране.

Због свега овога не треба да чуди да је управо фирма за коју је „Петралинк“ посредовала у куповини 30.000 српских минобацачких граната калибра 60мм ХЕ М73, а коју је и председник Вучић означио као купца робе, компанија „Наттан“ из Пољске, била оптужена од стране бораца у Донбасу као нелегални снабдевач украјинских војних снага истим таквим минама у новембру 2018. године. Ако се има у виду да се у Пољској у великим количинама производи минобацач ЛМ60Д, те у још већим гранате од 60мм за исти, које нису компатибилне и замењиве српским, жеља компаније „Натан“ да купи толику количину мина која свакако није за употребу пољске војске јасно говори о унапред планираном реекспорту ових мина, можда баш на украјинско ратиште.

И ту је још један велики пропуст српских државних органа – сви подаци су јасно говорили да „Натан“ није коначни корисник наоружања, што је требало да значи моменталну обуставу било каквог пословања са овом фирмом. Коначно, све су ово вероватно само мали делови мозаика нелегалних радњи трговине оружјем у које је Владимир Петенко био укључен пре и након што ће као власник „Петралинк Лимитед“ купити 30.000 граната из Крушика. Може ли се онда сматрати за пропуст издавање дозволе овој фирми за трговину са Србијом и ко ће за тај пропуст сносити одговорност?