Прочитај ми чланак

Ко је у СПЦ овластио Вучића да преговара о статусу Цркве на КиМ

0

Православље у целини је угрожено, глобални процесима, геополитичким плановима великих сила, пре свега Запада, али и притисцима домаћих марионетских власти и унутрашњим слабостима – канонски спорним поступцима Цариградске патријаршије, духовном раслабљеношћу, компромисним односима са послушничким режимима, оцењено је између осталог јуче на трибини Центра за стратешке студије у београдском Прес центру УНС-а “Идентификација фактора који разарају Цркву – коме смета вера и како да се боримо за њено очување”.

Актуелна ситуација у православљу разматрана је кроз стање верских права и људских слобода у Украјини и страдање канонске Украјинске православне цркве, као и на примеру СПЦ , кад ј реч о КиМ и одлуци Сабора о давању аутокефалности МПЦ.

О овим темама говорили су: Драгана Трифковић из Цетра за стратешке студије, Диогенис Валаванидис, директор Центра за заштиту хришћанског идентитета, Дејан Мировић, професор Међународног права на Приштинском унивезитету са седиштем измештеним у Косовску Митровцу, бугарска теологиња Василиана Мерхаб и, преко видео-линка, свештеник СПЦ Јован Пламенац.

– Проблеми СПЦ заједнички су свим помесним православним црквама, али се специфично испољавају у свакој од њих. У односу на историјско искуство овии проблеми су инверзни – не потичу из духовне чврстине него од духовне раслабљености – неспремности на труд, страдање, живот по Христовим вредностима и учењу зарад страха од матерјане немаштине, губитна друштвеног статуса.. Ово је време сурогата хришана – оценио је свештеник Пламенац.

Он је указао да СПЦ нема званичан став о горућим биотечким проблемима данашњице, чак и кад је реч о “у историји најмасовнијем злочину” како је назвао чедоморство, али и да је попримила неприродно “сталешко устројство деобом на народ и клир који је због односа са властима запао у осуду свог народа”.

Према упозорењима свештеника Пламенца: “Сваки данајски динар овог режима клинац је под ноктима српског народа”.

– Црква је позвана да се бави политиком колико је она и њен живот, а не да сарађује са властима. Због компромисног односа СПЦ са режимом изостало је изјашњавање Цркве о ‘пузећем’ признавању независности Косова, донета је одлука о аутокефалности МПЦ, у неким епархије дошло је до мешања са шизматицима… Спасење српског народа је у покајању, пре свега клира и то што је већи црквени чин то треба да буде веће покајања – сматра свештени Пламенац.

Дејан Мировић је затражио да патријарх Порфирије (Перић) и епископ бачки Иринеј (Буловић), који је после децембарске изборне крађе честитао председнику Србије “изборни тријумф отаџбинске опције”, јавно кажу које у Цркви овластио Вучића да са Пришином “регулише статус СПЦ на КиМ ”, како је предвиђено тачком 7. Француско-немачког документа.

Мировић ће оценио да се кад је реч о КиМ “врх СПЦ срамно понаша”.

Диогенис Валаванидис указао је вишеструке погубне последице одлуке Сабора СПЦ о давању аутокефалности МПЦ, што је оценио као “сечење живот ткива СПЦ”.

Он је такође затражио званично патријархово објашњење за овај, како је рекао, “суицид СПЦ” и одрицање од јурисдикције, као и за проблеме који се тичу броја жртава у Јасеновцу и даљег разарања православља.

Уз напомену да “православље у целини крвари”, Василијана Мерхаб објаснила је развој државних мера против УПЦ која је под јурисдикцијом Руске православне цркве.

Она је оптужила украјинске власти да “свакодневно раде на гушењу УПС спроводећи институционални и духовни тероризма”. Гошћа из Бугарске навела је да се против осам епископа УПЦ воде истраге или су у кућном притвору, 14 владика остало је без имовине, а њих 17 без држављанства, одузимају се цркве и манастири УПЦ…

Иницијативом пред Савет за људска права УН

Центар за стратешке студије покренуо је међународну акцију потписивања иницијативе “Блокада агресије на Цркву” коју планира да поднесе Савету за људска права УН, чије ће се 55. заседање одржати од 26. фебруара до 5. марта, као и Савету Европе и свим институцијама које се баве људским правима.

Као разлог за покретање ове иницијативе Драгана Трифковић навела је да “многе међународне инструкције игноришу или недовољно пажње посвећују континуираним нападима на традиционалну цркву и верске заједнице, као и на кршење верских права људи, иако постају горући проблем међународне заједнице”.

Скандал са Тамаром Вучић

Врх СПЦ је, како тврди Дејан Мировић, “прећутао скандал са Вучићевом супругом која је прошлог септембра била у Кијевско-печевској лаври”, коју су украјинске власти одузеле УПЦ.

Мировић тврди да се Тамара Вучић молила са припадницима канонски спорне Православне цркве Украјине, коју је основао васељенски патријарх Вартоломеј (Архондонис) издајући јој 2019. Томос о аутокефалности, који СПЦ није потврдила, званично подржава УПЦ.