Прочитај ми чланак

КО ЈЕ ПРИМАКОВ: Унук познатог политичара и критичар Вучића

0

Најава да ће Јевгениј Примаков бити именован на чело организације Руска сарадња, која финансира све руске културне центре у иностранству, подстакла је поједине новинаре да питају председника Србије Александра Вучића за коментар, имајући да је овај руски политичар у прошлости био критичан према властима у Србији.

© Sputnik / Виталий Белоусов

“Русија је нама пријатељска земља, тако је било и тако ће и бити. И то не може да промени нико од неодговорних политичара у Србији, нити било ко други”, рекао је Вучић на питање како коментарише постављење Примакова, због наводне повезаности са представницима српске опозиције.

Име Јевгенија Примакова не помиње се први пут у српској јавности, а од кад се појавио перципиран је као неко ко је критички настројен према режиму Александра Вучића.

Примаков један је од најугледнијих руских новинара, члан је Руске думе из редова Путинове странке. Овдашња јавност за њега је, између осталог, чула захваљујући афери Крушик и шпијунској афери са руским агентима. Наиме, Примаков је у једној од својих ауторских емсија на националној телевизији “Русија 24” поставио питање зашто је снимак активности руског агента пуштен у овдашњу јавност, наводећи да је разлог томе скретање пажње са трговине оружјем у којој су умешани највиши државни функционери Србије.

“Занимљива је коинциденција како је до тога дошло. А посебно дозволите да откријемо зашто баш сада”, упитао је једном приликом Јевгениј Примаков.

Близак Савезу за Србију?

Према тврдњама појединих медија, руски политичар и новинар наводно је близак са појединим члановима Савеза за Србију, а крајем прошле године Блиц је објавио вест да је управо Примаков био један од оних који су убеђивали председника Србије Александра Вучића да формира техничку владу са лидерима СзС.

Како се наводи, Јевгениј Примаков је нудио Вучићу да направи техничку владу са лидерима Савеза за Србију Драганом Ђиласом и Бошком Обрадовићем.

“Како се Примаков поред политике бави и новинарством, он је на пролеће ступио у контакст с кабинетом председника Вучића и тражио да с њим уради интервју који би био емитован на државној телевизији “Русија 24″.

Примаков је допутовао у Србију 26. марта како би урадио интервју. Међутим, након што су завршили с тим делом, разговор је кренуо у потпуно непланираном и ненајављеном правцу. Примаков је понудио вашем председнику да направи техничку владу са Ђиласом и Обрадовићем”, навео је извор овог медија.

Помагао Србима на Косову

Такође, и једној од својих посета Србији, Примаков је организовао конференцију за новинаре где је овдашњу јавност обавестио о помоћи коју је његова организација упућивала Србима на Косову.

Организација Руска хуманитарна мисија, како се наводи, редовно испоручује помоћ Србији, а углавном је реч о амбулантним возилима, реконструкцији вртића, али се донирају и соларни панели и формирају учионице руског језика.

На питање Радио слободна Европа, на који начин се финансира Руска хуманитарна мисија и да ли има подршку државе, Примаков је одговорио да организација средства прикупља највећим делом од донатора, грађана Русије и приватних компанија (око 70 одсто) док око 30 одсто буџета добијају кроз субвенције Руске Федерације.

Унук једног од најпознатијих руских политичара

Његов деда и имењак Јевгениј Максимович Примаков био је руски државник, научник и политичар. Примаков старији највише је остао упамћен као политичар који је на челу руске владе био од 1998. до 1999. године. Обављао је такође функцију министра спољних послова.

Он је 27. маја 1997. године у Паризу са тадашњим секретаром НАТО-а Хавијером Соланом потписао оснивачки акт о међусобним односима, сарадњи и безбедности Русије и НАТО, који је требало је да отвори нову еру у односима Москве и Североатлантског савеза.

Ипак, српска јавност га највише памти по демаршу из 1999. године, званом “заокрет изнад Атлантика”. Наиме, он је 24. марта 1999. године био у авиону и на путу у званичној посети Вашингтону. Тада је, како се наводи, због сазнања да је почело НАТО бомбардовање Југославије, одлучио да откаже посету, наредивши да се авион окрене и врати за Москву.