Прочитај ми чланак

Ко је фалсификовао потписе на изборним листама

0

izbori-1350216532-219108

Полиција испитује случај фалсификовања потписа за изборне листе, пишу „Вечерње новости“.

Полиција је због фалсификовања потписа за изборне листе Републиканске странке и Јединствене руске странке саслушала певачицу Мају Николић, иначе чланицу ове партије.

Како лист наводи, полиција ће саслушати директора републиканце Републиканске странке, позив за саслушање могао би да добије и председник ове странке Никола Сандуловић.

 

Испитивање сумњивих потписа покренуто је по налогу Првог основног тужилаштва у Београду, а на основу извештаја Републичке изборне комисије у којем је тражено да се провери веродостојност поднетих потписа за две спорне листе.

Афера је откривена кад су у РИК приметили „чудне печате“ Основног суда у Шапцу на изборној листи Јединствене руске странке.

Сумња се пробудила, јер је било 5.000 идентичних овера. Касније су исти отисци печата, њих 900, уочени и на листи републиканаца која је већ проглашена. Јединствена руска странка је у међувремену повукла листу.

Полиција је вештачењем утврдила да су спорни печати на обе листе одштампани ласерским штампачем. Због тога је најпре саслушан носилац листе ЈРС Зоран Марић.

Он је у полицији изјавио да потписе нису сакупљали сами, већ су за то ангажовали директора Републиканске странке Николу Јеликића, који им је, наводно, за то узео око 4.500 евра.

Њих двојицу, према Марићевој изјави, спојила је певачица и чланица Републиканске странке Маја Николић.

Како „Вечерње новости“ сазнају, Марић је инспекторима испричао да се он Николићевој пожалио да не може да сакупи довољно потписа за изборну листу. На то му је она, наводно, одговорила да има решење и упознала га са Јеликићем.

Њега полиција јуче није лоцирала, али он, сазнајемо, планира да данас са адвокатом оде у полицију.

Лидер републиканаца Никола Сандуловић рекао је за „Вечерње новости“ да он подржава да истражни органи открију истину и да се приведу правди одговорни, ако је неко фалсификовао потписе:

„Као председник странке нисам се бавио техничким стварима око сакупљања потписа, тако да не знам да ли је нешто нерегуларно. Не треба бацати љагу на целу странку. Сумњу на „случај“ баца то што је наша листа прихваћена 4. априла, а „проблем“ је настао тек 11. априла. Ми имамо неспорних 10.000 потписа и одбијање наше листе било би безакоње“, рекао је Сандуловић.

Председник РИК-а Дејан Ђурђевић изјавио је јуче да су две странке предале листе са фалсификованим изјавама бирача, и да су те изјаве предате МУП-у и Тужилаштву, који ће даље поступати у складу са надлежностима.

Ђурђевић је рекао да је 5.000 фалсификованих изјава предала Јединствена руска странка са седиштем у Новом Саду, која је у међувремену повукла листу, а 1.000 фалсификованих изјава је предала Републиканска странка.

„Изјава бирача који подржавају изборну листу и која треба по закону да буде оверена у суду или код јавног бележника је јавна исправа. У оба случаја фалсификован је судски печат Основног суда у Шапцу. Ми смо те изјаве предали МУП-у и они ће даље проводити истрагу“, рекао је Дјурђевић на Пинку.