Прочитај ми чланак

Ко је Цмолић: Вређа Влахе, муж унуке Tитовог злочинца, спомиње се у Скај преписци

0

Начелник Управе криминалистичке полиције Нинослав Цмолић доспео је у жижу јавности након гостовања на Информер телевизији где је коментаришући истрагу навео да осумњичени имају изузетно низак ниво ИQ, као и да је то поднебље било веома чудно за полицију, јер је другачији нагласак, говор…завршивши на крају реченицом "Власи су".

Ова изјава је наишла на осуду многих невладиних организација, као и дела опозиције, јер сматрају да је својом изјавом Цмолић увредио Влахе, као и све људе борског округа, преноси Данас.

Иначе Нинослав Цмолић је релативно брзо напредовао у МУП-у.

У његовој биографији не пише који је факултет тачно завршио, већ да је завршио студије које су биле уско повезане са јавном управом и правом. У светлу спорне изјаве, боде још један податак из његове биографије, а то је да се посебно истицао у предметима који су се бавили правним и етичким аспектима јавне службе.

Начелник УКП је започео своју каријеру на извршилачком месту у СБПОК-у, да би након тога постао шеф Радне групе за навијаче.

Цмолићево презиме спомиње се и у Скај препискама које се налазе у оптужници против Беливуковог клана. Наиме, у Скај преписци између црногорског полицајца Љуба Миловића, који је користио надимак „Официр“ и нашег полицајца Даниела Јовановића (у Скају „Шакал“) спомиње се оперативац Радне групе за навијаче којег Цмолић држи уз себе.

Цмолић је на место начелника СБПОК-а дошао 2020. године као Вулинов кадар, јер је Вулин пре тога сменио дотадашњег начелника.

На месту начелника СБПОК-а Цмолић се задржао до јануара 2023. године када је постављен за начелника УКП-а. Он је на место првог човека криминалистичке полиције дошао након пензионисања тадашњег начелника УКП-а Богдана Пушића.

Иако се спомињао у препискама Скај апликације, управо је због заслуга за хапшење Беливукове групе, односно припадника СБПОК-а, Божидара Столића који је повезан са Беливуковом групом, 2021. године Цмолић од стране Александра Вучића одликован Златном медаљом за храброст- Милош Обилић.

Цмолићу ово нису први јавни наступи. Начелник УКП-а, очигледно воли да се његово име помиње у јавности, па је тако јавно улазио у сукобе са опозиционим политичарима након протеста у децембру након одржаних избора. Цмолића су тада поједини опозициони политичари означили као „ударну песницу“ режима Александра Вучића.

Нинослав Цмолић је од недавно у браку са министарком за заштиту животне средине Иреном Вујовић.

Адвокат Нинић: Наступ Цмолића је срамота за полицију! 

Гостовање начелника Управе криминалистичке полиције (УКП) Нинослава Цмолића на једној приватној телевизији где је изнео доказе из истраге и исказе осумњичених за убиство Данке Илић (2), а потом и увредио једну целину националну мањину само због тога што су и ухапшени Власи, је недопустиво и за сваку осуду, сматра адвокат Иван Нинић у разговору за Нова.рс.

Нестанак и смрт Данке Илић, девојчице старе непуне две године, потресао је целу Србију. Потрага за њом трајала је данима, да би се на крају испуниле најцрње слутње. Саопштено је да су ухапшена два човека осумњичена за њено убиство, радници ЈКП „Водовод“ из околине Бора, Срђан Јанковић (50) и Дејан Драгијевић (50). Полиција их сумњичи да су на дете прво налетели аутомобилом, потом је ставили у возило, вероватно мислећи да је мртва, али када се дете пробудило, један од њих ју је усмртио. Све ово, уз многе ужасне детаље, јавност је могла да сазна из гостовања начелника УКП Нинослава Цмолића на Информеру

„Овде имамо понављање приче која се догодила у случају „Рибникар“, да полицијски званичници износе у јавност неке детаље из истраге. Конкретно, Цмолић је прекршио и Устав и Закон о кривичном поступку. Он је показао да нема трунке пијетета према породици жртве, али је прекршио и презумпцију невиности, а тим својим поступком је нанео штету и породици жртава, али и породицама осумњичених. При томе је прекршена презумпција невиности, која је уграђена у Устав. Постоји ту и други проглем. О том случају би требало да се оглашава Више тужилаштво у Зајечару, а ми не знамо ни ко је поступајући тужилац. Он би требало да одржи конференцију за штампу на којој би изнео податке за које је јавност заинтересована, а који не могу да угрозе ток истраге или да јој штете“, објашњава адвокат Иван Нинић.

Више тужилаштво се јесте огласило, али тек на крају, а у међувремену полицајци се појављују на разним телевизијама, подаци из истраге се појављују у разним, прорежимским медијима. Огромна трагедија се злоупотребљава. Власт жели да има ексклузивни монопол над информацијама, чак и у овом случају.

„Цмолић је гостовао на телевизији пре него што су осумњичени приведени и саслушани у Вишем тужилаштву у Зајечару. Очигледно је да са једне стране имамо сензационализам, да се свашта пише и објављује ради веће гледаности и више кликова, као и да полиција, државна институција, учествује у свему томе, иако се код нас спроводи тужилачка истрага. Прва особа која је саопштила да су ухапшени осумњичени, при томе је опет прекршена презумпција невиности, је председник Републике Александар Вучић који није издржао а да не саопшти ту информацију. Он је ту чак и квалификовао дело, а сви остали су се угледали на њега и ишли у том правцу“, објашњава адвокат.

Срђан Јанковић и Дејан Драгијевић осумњичени су за тешко убиство, али је питање да ли ће то кривично дело тужилаштво моћи да докаже, јер тело жртве још није пронађено а без аутопсије не може бити утврђен тачан узрок смрти. Ова верзија догађаја заснива се на исказима осумњичених, које они увек могу да оповргну. Та признања, без материјалних доказа, не могу бити узета као довољан доказ за осуђујућу пресуду, поготово што није обављено ни психолошко вештачење осумњичених.

„Недопустиво је да се полиција понаша сензационалистички и саучествује у повећању гледаности и броја кликова телевизија и сајтова блиских власти. Један полицајац је приведен због одавања информација из истраге, али није речено ни која је информација у питању, нити који медиј. Плашим се да је можда у питању неки медиј који је близак режиму, тако да испада да је дозвољено провладиним таблоидима давати све, а другима ништа. Иако је Цмолић, као и пре њега начелник београдске полиције Веселин Милић у случају „Рибникар“, изнео доказе из истраге, против њега неће бити предузета никаква мера. Он да би се обратио јавности, у униформи, мора да добије дозволу од надлежних старешина, што је он, очигледно и добио. Дакле, са врха се подстиче тај сензационализам, па и кршење закона, а све то се догађа на један морбидан начин, без пијетета за жртву и саосећања са породицом“, објашњава Нинић.

Нинослав Цмолић је такође у једном тренутку током гостовања употребио речи „то су Власи“ и тиме је жигосао читаву једну националну мањину, јер осумњичени имају имена и презимена и потпуно је за истрагу ирелевантно које су националности.

„То је недопустиво за једног полицијског службеника. То су људи који нису дорасли задатку, они су шупљи, танки и недостојни функција које обављају и тамо су по политичкој линији, зато је Цмолићев наратив и заправо наратив СНС-а и он од њега није одступио, али он нема капацитета да се појављује у јавном простору“, објашњава Нинић.

Данка Илић нестала је 26. марта из дворишта имања у Бањском Пољу, где је била са мајком и старијим братом. Њен нестанак пријављен је око 13.45 часова. Дејан Драгијевић и Срђан Јанковић ухапшени су у четвратaк 6. априла. Потрага за телом мале Данке траје још увек.