Прочитај ми чланак

Ко је Бојан Бајагић: СНС пулен из Ниша крив за пад плафона на пијаци „Меркатор“

0

Несрећа на пијаци „Стари Меркатор“ у Београду, у којој је повређено макар 7 особа у обрушавању таванице, покренула је питање одговорности директора пијаца Бојана Бајагића. Бајагић, иначе повереник СНС за Ниш и Пирот, очигледно није обавио реконструкцију објекта, а ни градска управа није определила новац за одржавање у 2021. години.

Док Центар за локалну самоуправу најављује кривичну пријаву против директора „Градских пијаца“ Бојана Бајагића уколико он не поднесе одговорност због недавне несреће на градској пијаци „Стари Меркатор“, остало је отворено питање зашто је ставка о одржавању и интервенцијама „нестала“ минуле године за разлику од ове и ранијих година.

Председник Центра за локалну самоуправу Никола Јовановић подсећа да је текуће одржавање у надлежности ЈКП „Градских пијаца“, те да је ово предузеће дужно да ово ради према плану пословања компаније.

Он истиче да је невероватно да „Градске пијаце“ нису предвиделе ставку одржавања и интервенција и подсећа да је ово комунално предузеће у добитку, који је „знатно мањи него ранијих година“.

– Просто је невероватно и скандалозно да у 2021. години ово комунално предузеће није предвидело, а самим тим ни потрошило један једини динар за одржавање и интервенције на објектима у којима се налазе пијаце. То је заиста невероватан пример, јер су они надлежни за одржавање објеката и свега оног што се налази унутар тих објеката – каже Јовановић.

Међутим, према наводима Јовановића, „Градске пијаце“ су увиделе направљен „стравичан пропуст“ па су ове 2022. године предвиделе 15 милиона динара управо за ову намену, али и овај износ је „јако мали“.

– То је сума која неће моћи да спречи сличне несреће, а подсећам само да је читав објекат ТЦ Нови Београд, како се формално зове, у јако лошем стању и да може да се деси не само да падне тај ниски плафон, већ може да се деси да се читава кровна конструкција сруши ако се овако настави – упозорава наш саговорник.

Одговорност Града постоји, поручује Јовановић и додаје да је овај „огроман пропуст“ морао да буде примећен од стране Градског већа, али и градоначелника Зорана Радојичића и његовог заменика Горана Весића.

– Ово није само одговорност директора, већ и читаве градске извршне власти у којој доминантни утицај има Горан Весић – истиче наш саговорник.

„Нова“ је покушала да добије одговоре од Града Београда и „Градских пијаца“ о томе да ли се спроведе истражне радње у случају Старог Меркатора, као и да ли ће неко сносити одговорност, али до закључења броја нису добијени одговори.

Паре иду на климе и софтвер

Иначе, према наводима Центра за локалну самоуправу, буџетом за 2021. годину „Градске пијаце“ предвиделе су 28 милиона динара за одржавање расхладних уређаја и система, као и вентилација по пијацама, док је тај износ у 2022. увећан и износи 60 милиона. Као интересантан податак наводи се и да су „Градске пијаце“ у буџету за 2022. годину предвиделе 10 милиона динара за надоградњу постојећег софтвера за електронско архивирање, али и два миллиона динара за израду маркетинг стратегије.