Прочитај ми чланак

Китаровић: Модерна хрватска држава почива на помирењу деце усташа и партизана

0

Загреб -- Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић упозорила је вечерас на ескалацију нетолеранције, говора мржње и величања пропалих злочиначких режима.

kolinda

Осим тога, она је навела да модерна хрватска држава почива на помирењу деце усташа и партизана.

„Хрватска јавност засута је поделама које раздиру хрватско друштво и нагризају темеље државе“, рекла је председница у обраћању јавности путем националних телевизија.

Она је оценила да се „јуначка и поносна историја“ Хрватске свела на неколико година прошлог века, које су, како је рекла, стотинама хиљада људи донеле патњу, смрт, уништене домове и разорене породице, а хрватски народ дубоко поделиле.

„И овога пута јасно и гласно ћу рећи: усташки режим својом је политиком везивања уз фашизам и нацизам, осакаћивањем делова хрватског територија и злочиначким поступцима масовних прогона и убистава на најгори начин злоупотребио и тешко окаљао тадашњу легитимну жељу хрватског народа за својом државом“, поновила је Грабар-Китаровић.

Она је, међутим, указала да се исто тако „мора строго одвојити антифашизам, као вредност модерне Европе и модерне Хрватске, записану у нашем Уставу, од злочиначког југословенског, комунистичког режима под којим су десетине хиљада људи разних националности и идеја брутално ликвидиране као непријатељи народа, без суда и икаквих људских права“.

„Модерна хрватска држава почива на помирењу деце усташа и партизана. Да смо ’91. године били овако разједињени, засигурно не бисмо под водством првог хрватског председника, доктора Фрање Туђмана, остварили сан о слободној хрватској држави“, оценила је председница.

Она је упитала Владу и све учеснике политичког живота јесу ли свесни да млади свакодневно одлазе из земље и због неиздрживе атмосфере загађености јавног простора мржњом и нетолеранцијом. Позвала их је да се зато тргну, прекину међусобне свадје и ухвате се посла.

„У супротном, ова спирала надметања у оправдавању режима који не заслужују оправдање, ескалираће на улици, у трамвају, на стадиону, а онда више нема поправног (испита)“, упозорила је хрватска председница.

Она је закључила да је свесна да ће се тим својим ставовима “замерити и крајњој левици и крајњој десници“, али да јој је савест мирна и да је то што је рекла једини прави пут за Хрватску.