Прочитај ми чланак

Кетрин Ештон: Свака част Косову, осуђујемо припајање Крима Русији

0

eston

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон похвалила је учеснике у дијалогу Београда и Приштине и рекла да су они узор за цео регион Западног Балкана.

Ештонова је у говору у Европском парламенту, где је поднела извештај посланицима, навела да се нада да ће оно што је постигнуто у дијалогу послужити као инспирација и дати замах осталима на Западном Балкану, преноси Танјуг.

Истакла је да је важно да и Босна и Херцеговина пође истим путем и да је ту поруку пренела тамношњим политичким лидерима приликом недавне посете.

Подсетила је посланике да је у досадашње 23 рунде дијалога утрошила укупно 230 сати свог времена, али да главна заслуга за успех припада премијерима Србије и Косова.

„Конкретно, имали смо успешно спроведене локалне изборе на Косову и интеграцију безбедносних и правосудних структура у косовски правни оквир“, рекла је Ештонова и поручила да дијалог све више постаје део европских интеграција за обе стране.

Висока представница је у данашњем говору посветила доста пажње и Русији, за коју је рекла да је нарушила територијални интегритет Украјине и прекршила међународно право и своје међународне обавезе.

„Нећемо признати анексију Крима, нити ћемо признати легитимитет референдуму који је Мосва подржала“, нагласила је Ештонова и подсетила да је и Генерална скупштина Уједињених нација оценила да је референдум о припајању Крима Русији нелегалан.

На крају се захвалила Парламенту на подршци коју је дао заједничкој спољној политици ЕУ и изразила наду да ће тако остати и убудуће.