Прочитај ми чланак

КЕЦ У РУКАВУ: Како је Дачић победио Хрвате?

0
Фото: Фонет/З. М.

Фото: Фонет/З. М.

Хрватска је доживела дипломатски пораз од Србије што оставља „горак укус“ прославе 20 година од војно-полицијске акције „Олуја“, а званичном Загребу је посебно болно држање америчке стране – кључне савезнице у тој акцији, пише ријечки „Нови лист“.

Aмерика је упркос снажном лобирању одбила да пошаље своје војнике да непосредно учествују на паради у Загребу.

– Српска дипломатија показала се способнијом и успешнијом од хрватске, која је све своје савезнице у НAТО-у позвала да пошаљу војнике на велику војну параду поводом 20 година од Олује 4. августа, али је захваљујући управо снажном притиску Србије, наишла на изузетно хладан одзив – пише овај лист.

Хрватском позиву се, како се наводи, једино одазвала Словенија, али је и она накнадно схватила да таквој прослави војна присутност Словеније не би била примјерена.

„Нови лист“ указује да је отказивање Словеније уследило након само једног телефонског позива министра спољних послова Србије Ивице Дачића, који је ових дана контактирао Љубљану, баш као, како се наводи, и друге европске главне градове.

Лист подсећа на изјаву Дачића да ће се учешће других земаља на паради у Загребу Београд сматрати „антисрпским“.

Хрватска ће се, наводи се у тексту, морати суочити са чињеницом да су све њене европске и атлантске савезнице, првенствено оне главне, попут СAД, Немачке и Велике Британије, добре односе са Србијом и потребу да не наљуте ту земљу, која није чланица ЕУ и НAТО-а, претпоставили „савезничким“ и „партнерским“ са Хрватском.

– За Хрватску је посебно болно држање америчке стране – кључне хрватске савезнице у време Олује – која је упркос снажном лобирању хрватске стране одбила да пошаље своје војнике да непосредно учествују на паради у хрватској престоници – наводи лист.

Додаје се да су Aмериканци покушали то одбијање да амортизују објашњењем да ће на паради, осим америчког амбасадора, бити и два америчка генерала, што је „највиши ниво америчког учествовања досад“, као и „одраз снаге пријатељства и партнерства између СAД и Хрватске“.

Ипак, америчко „учешће“ на паради са свечане трибине је једно, док би марширање америчких војника раме уз раме с хрватским на самој паради било нешто сасвим друго, чега су свесни и Загреб и Вашингтон, али и Београд, пише „Нови лист“.

Извор: СРНА