Прочитај ми чланак

Карл Билт: Нећете чути датум, већ оквирни рок

0

karl-bilt-wiki_f

(Танјуг)

Министар спољних послова Шведске Карл Билт поручио да се нада да ће Србија добити „зелено светло“, али навео и да се данас „неће чути датум, већ оквирни рок“.

„Надам се да ћемо бити у стању да дамо ‘зелено светло’ Србији и Косову. Мислим да је важно да се то уради како би се две стране охрабриле да наставе са применом (бриселског споразума)“, рекао је Билт уочи почетка састанка на коме ће шефови дипломатије 27 земаља званично разговарати о Србији и додељивању датума за почетак преговора о придруживању.

„Мислим да нећете чути датум, већ оквирно време о томе шта ће се дешавати и то ће наравно бити ове године“, рекао Билт новинарима.

Он је поновио да је од кључног значаја примена бриселског споразума, као и да је свестан да ће за то бити потребно време и да постоје мучни детаљи који треба да буду решени.

„Све док постоји снажна политичка воља и одлучност Београда и Приштине то ће се десити“, рекао је шеф шведске дипломатије“.

Шефови дипломатија ЕУ такође ће данас дискутовати о извештају о напретку који су постигли Србија и Косово високе представнице Уније за спољне послове Кетрин Ештон, а предвиђено је усвајање закључака који би три дана касније требало да буду усвојени и на бриселском самиту.