Прочитај ми чланак

КАРИЋ КУПУЈЕ КАРТУ ЗА ПОВРАТАК – има свог фаворита за председничке изборе

0

Богољуб Карић, који је за државу Србију још формално бегунац, поново се јавно огласио, хвалећи садашњу власт, а пре свега премијера Александра Вучића.

4

Богољуб Карић, који је за државу Србију још формално бегунац, поново се јавно огласио, хвалећи садашњу власт, а пре свега премијера Александра Вучића.

У писму јуче објављеном у једним дневним новинама Богољуб Карић, за којим је Србија расписала потерницу, поручује: „Свакако ће на председничким изборима победити кандидат Српске напредне странке, јер само тако Вучић може до краја да испуни визију модерне и економски снажне Србије“. Карић се у негативном контексту осврће и на заштитника грађана Сашу Јанковића, који још није ни кандидат за председника.

Није спорно да сваки грађанин, па и Карић, има право на слободно политичко уверење. Међутим, оно што је необично у овом случају јесте да је кривични поступак против бизнисмена застарео док његова жена и брат учествују у власти последње четири године. Миланка Карић и Драгомир Карић су постали посланици у Скупштини Србије 2012. на листи владајуће СНС. То се поновило и на последњим изборима априла 2016.

Виши суд у Београду је донео одлуку да је апсолутно застарео поступак против Карића у коме је Више тужилаштво подигло оптужницу 2010, теретећи их да су из Мобтела на рачуне својих предузећа незаконито пребацили око 60 милиона евра. Овај поступак је стигао до оптужнице још 17. септембра 2010. Међутим, оптужницу до дана застаревања, почетком 2016, суд није ни прихватио ни одбацио.

У Специјалном суду поступак против Карића, који је против њега покренуло Тужилаштво за организовани криминал, застарева у првој половини 2017, када може слободно да дође у Србију. Тужилаштво за организовани криминал је марта 2015. окончало истрагу због сумњи да су Карићи оштетили државу приликом приватизације Мобтела, и одбацило је предлоге одбране за извођење додатних доказа. Међутим, судија за претходни поступак Специјалног суда прихватио је захтев Карића, које је тужилаштво одбило, па је тако поступак продужен на неодређено време. Вероватно ни извођење доказа у истрази, који је накнадно тражила Карићева одбрана, неће бити окончано до застаревања.

Србија је за Богољубом Карићем, који живи у Русији и Белорусији, расписала потерницу 2006.

„Нисам имао привилегије, тужићу Војислава Коштуницу“

Богољуб Карић каже за „Блиц“ да није имао никакве привилегије ни од једне власти, нити их је икада тражио.

– Таква је судбина успешних Срба. Да сам којим случајем Албанац, Хрват или Немац, не би нико отео наше компаније. У Србији је најтеже бити успешан Србин – каже Карић.

Он тврди да Србијом слободно шетају људи који су „опљачкали милијарде евра криминалном приватизацијом“.

– Неупоредиво је велика разлика данашње власти и оних који су деценију пре господарили Србијом. Многи од оних пре су видели Србију као свој приватни џеп у који су могли да завуку руку и узму све што им треба. Целокупна имовина Србије распродата је за 2,1 милијарду евра – тврди Карић.

Он наводи да га је влада Војислава Коштунице прогласила велеиздајником, да користи Мобтел за „шпијунирање српске владе у корист Косова“, али да он сад спрема кривичну пријаву против Коштунице за велеиздају.

– Послат је кордон полиције који су затворили БК телевизију и све компаније које су основане пре 46 година и биле прве приватне компаније у СФРЈ. Остало ми је да останем у Србији у притвору и да доживим „самоубиство“ или да одем из земље. Онај ко је узео милијарде евра спреман је и да вас ликвидира. Наручили су моје убиство и ангажовали убицу који је ухапшен.

Пустили су га после 48 сати, а министар полиције је рекао да је човек неурачунљив. Том атентатору, Србину из БиХ, после пуштања је обрисан цео ратни досије. Шта сам ја могао 2004. да очекујем од Коштуничине власти осим ликвидације? Послушао сам искусне људе, Британце, Американце, Русе и Немце, да се склоним и сачувам главу. Нудио сам милионе за јемство, али тадашња власт није хтела да ме изведе на суд – каже Богољуб Карић.

Кафа са председником

Председник Србије Томислав Николић је јавно закључио да Богољуб Карић није крив.

– Састао сам се са Богољубом Карићем за време војне параде у Москви, састао бих се опет и не мислим да сам ишта крив. Попио сам кафу с њим, као што бих попио са свима вама – рекао је недавно Томислав Николић.

Николић и Карић сусрели су се и у Белорусији.