Прочитај ми чланак

КАРАЏИЋЕВА ЗАВРШНА РЕЧ – проблем за СДС

0

radovankaradzichag

На могућност да би СДС после пресуде Караџићу могла да буде забрањена Босића је упозорио Патрик Мун пред одлазак из БиХ.

На суђењу у Хашком трибуналу тужилаштво је завршну реч дало 29. септембра, наводећи да је бивши председник Републике Српске био „покретачка сила” политике етничког чишћења током рата у БиХ, и за Караџића затражило доживотну затворску казну. Радован Караџић је у завршној речи рекао да није крив за геноцид, ратне злочине и злочине против човечности за које је оптужен и додао да се у Хагу суди српском народу.

Пресуда Караџићу још није написана, али је осмишљена. Судећи према донесеним пресудама Србима носиоцима високих функција у ратом захваћеној БиХ, за очекивати је да и пресуда Караџићу буде препуна инкриминација које иду у прилог познатој тези политичког Сарајева да је Република Српска створена геноцидом и да је СДС био генератор тог процеса. Какве последице по Републику Српску, а какве по СДС може имати пресуда Караџићу?

bosic sds

ГОДИНУ И ПО ЗА ОБРАЧУН

На могућност да би за СДС након изрицања пресуде могло бити забрањено политичко деловање, Младена Босића упозорио је амерички амбасадор Патрик Мун пред свој одлазак из БиХ. У СДС се од тада заговара да странка одмах након избора промени име. Малобројна делегација која је у име СДС крајем прошле године инкогнито боравила у Вашингтону у потрази за излазом из предочене ситуације по повратку је поднела извештај да им је речено да „власт у оба ентитета мора да буде промењена” и да ће СДС након избора и хипотетичког доласка на власт „имати годину и по на располагању да се обрачуна са корупцијом иначе одлазе и они (с власти)”.

Представници СДС наведено су схватили у смислу да ће 2016. године, заједно са локалним, бити одржани и превремени општи избори, а да се од њихове странке очекује да у међувремену отворено испољи пробосанско опредељење. Поједностављено, као носиоци извршне и законодавне власти, морају реализовати позната начела: један председник БиХ, влада БиХ, Парламентарна скупштина БиХ без механизма ентитетског вета. У СДС су суочени са скоро безизлазном ситуацијом: ако након октобарских избора остану у опозицији, прети им забрана политичког деловања; у случају изборне победе, очекује се да подрже уставне промене које у потпуности одударају од темељних начела за које се СДС залаже, због чега ће их бирачи на наредним изборима немилосрдно казнити.

Караџић, вероватно свестан положаја у којем се странка коју је основао налази, СДС ни јавно ни тајно није подржао током предизборне кампање, што је била пракса уочи свих претходних избора. Коначно, председник Српске Милорад Додик учинио је оно што ниједан кандидат СДС не сме ни да помисли. Приликом отварања новоизграђеног студентског дома Универзитета у Источном Сарајеву, у присуству председника Додика и премијерке Цвијановић, свечану траку пресекла је Караџићева супруга Љиљана Зелен Караџић а председник Додик је изјавио да ће се заложити да нови студентски дом носи име првог председника Српске др Радована Караџића.

Milorad_Dodik_snsd

„МАЛИ РУСИ“

Завршну реч на изборима рећи ће бирачи, али, с обзиром на резултате истраживања релевантних агенција, много ближи изборној победи је СНСД. Ни новој-старој власти након избора неће бити лако. Они који председника Додика оптужују за проруску политику а у Србима виде „мале Русе” изборне резултате мораће признати, али се неће либити да наставе са применом метода специјалног рата.

Безбедносна ситуација у Босни и Херцеговини је и без тога врло комплексна. То се најбоље види из чињенице да нови амерички амбасадор није постављен иако је претходни, помињани Патрик Мун, из БиХ отишао 24. августа прошле године. Од тада дужност отправника послова обавља Николас Хил. У децембру је председник Обама за америчког амбасадора у БиХ номиновао Морин Елизабет Кормак. Пошто је у марту ове године пред Спољнополитичким одбором Сената представила свој програм, Сенат је верификовао номинацију Кормакове. Међутим, председник Обама још није ставио потпис на њено именовање.

У врху америчке администрације су схватили да би дипломатско искуство Кормакове, која је службовала у Јужној Кореји и Француској, било мало употребљиво у земљи која високо котира као извозник тероризма и да би за БиХ боље решење био дипломата који је искуство стицао у Либији, Тунису или Ирану. Тешко је предвидети све рефлексије америчког бомбардовања Исламске државе. Из БиХ је 375 бораца отишло на сиријско-ирачко ратиште, што сведочи о бројности присталица калифата у овој земљи. Инфраструктура Ал Каиде у БиХ је веома јака и нетакнута.

Босна и Херцеговина нема адекватан одговор на бројне безбедносне изазове, ризике и претње са којима је суочена. Завршну реч могли бисмо пронаћи у речима познате поеме Матије Бећковића: Ћераћемо се још.

(Прес РС – Предраг Ћеранић)