Прочитај ми чланак

КАО ДА ЈЕ СТИГАО У СТРАНУ ДРЖАВУ: Вучић стигао на Косово

0

Председник Србије Александар Вучић стигао је нешто после 14 часова на север Косова, чиме је званично започета његова посета Косову, најпре обиласком Газивода и Зубиног Потока, преноси РТК.

Вучић је на Косово стигао преко Брњака у Зубин Поток и Газиводе.

Вучића су на улазу у комплекс који се налази на језеру Газиводе дочекали грађани, новинари и локални функционери.

– Направили смо инвестициони план и програм и то је суштина моје посете и обраћања. Оно што је значајно за Зубин Поток је водовод, за који би требало да дамо 7 или 8 милиона евра, и то ћемо да завршимо, да не буде као са скадром на Бојани – рекао је Александар Вучић у обраћању окупљенима на брани на Газиводама.

Хоти: Очекујемо да све протекне мирно

Ситуација на северу Косова мирна и стабилна, а Косовска полиција је у пуном саставу због посете председника Србије Александра Вучића данас и сутра, преноси РТК. Заменик регионалног командира шиптарско-окупаторске Косовске полиције Бесим Хоти каже за Контакт Плус да очекују да све протекне мирно и без инцидената.
„Полиција је у комплетном саставу, од свих полицијских командира је затражено да прекину одморе за овај викенд како би на терену био комплетан састав полиције. На терену за сада све тече по плану и тренутно нема никаквих оперативних или обавештајних информација о било каквим нередима или непредвиђеним ситуацијама. Очекујемо да све протекне мирно и да иде све по плану“, рекао је Хоти.
Хоти је додао да се због посете председника Србије Александра Вучића Косову очекују гужве у саобраћају, али да ће саобраћајна полиција и редовне полицијске јединице регулисати то на терену, те да траже разумевање грађана. Према службеној агенда која је прослеђена полицији, Вучићев ушао на Косово  око 14ч, а одлази из јужне српске покрајине сутра у исто време.

Председник је обишао просторије центра Црвеног крста, где је присуствовао приказу пружања прве помоћи.

Након тога, Вучић је посетио Центар за едукацију и развој спорта, као и теретану, а након тога се квадом провозаио око објекта.

Предвиђено је да председник Србије обиђе и газдинство породице Ковачевић у селу Ибарско Постење и Пољопривредну школу из Приштине са привременим седиштем у Лешку.

Из Кфора је поручују да су предузете све неопходне мере да се омогући мирна посета српског председника Александра Вучића.

„Неки се радују мом доласку, неки не”

Вучић је у пратњи директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића нешто после 14 и 30 стигао у центар за екологију и развој спорта на језеру Газиводе.

Са Вучићем су у обиласку и министар здравства Златибор Лончар, као и шеф БИА Братислав Гашић.

– Неки се радују мом доласку, неки не. Што се тиче овог центра, у њега је уложено око 400.000 и надам се да ће млади из Зубиног Потока га користити, рекао је Вучић говорећи о Центру за развој спорта на обали језера Газиводе, у којем се сада млади из околних села окупљају, друже и баве спортом.

Вучић је поразговарао са члановима Кик бокс клуба Косовска Митровица.

– Срећан сам што сам овде, дивно се осећам – рекао је Вучић на почетку посете Косову и Метохији, у Зубином Потоку, где је обишао Центар за екологију и развој спорта и Центар Црвеног крста.

– Ово су објекти који су изграђени новцем грађана Србије, а користиће га млади овог краја – рекао је Вучић.

Иначе, Вучићева посета је била праћена тензијама већ данима, с обзиром на чињеницу да је му је званична Приштина забранила обилазак хидроелектране Газиводе, а како су рекли српски званичници, био му је забрањен и одлазак на још две локације у Зубином Потоку.

Како јављају медији уочи Вучићевог доласка од административне границе, па до Косовске Митровице, дуж целе трасе постављене су српске заставе али и билборди са поруком „Добро дошао председниче“.

У самој Косовској Митровици је од јутрос мирно, а северни део града је у знаку завршних припрема за долазак председника Србије, који ће се овде сутра обратити грађанима јужне покрајине.

На брани хидроцентрале „Газиводе“ постављена је огромна српска тробојка, али и транспарент „Добро дошао на Газиводе председниче Вучићу“.

 

Како је у питању посета високог безбедоносног ризика, путањом којом ће проћи Вучић, крстаре џипови косовске полиције.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!