Прочитај ми чланак

КАКВА БРУКА! Јелена Милић: НАТО нас је са разлогом бомбардовао!

0

Директорка Центра за евроатлантске студије каже да је необјашњиво да 16 година после бомбардовања у Србији људи не знају шта се догађало.

Директорка Центра за евроатланске студије Јелена Милић очекује да ће са Међународне конференције о НАТО у Београду бити послата порука о успостављању консензуса око недавне прошлости, како би се у обостраном интересу планирала будућност.

Милић је рекла да ће учесницима конференције бити пренети најважнији закључци са НАТО самита из Варшаве, који се тичу односа НАТО и ЕУ, стабилности ван граница НАТО, затим одговор НАТО – а и ЕУ против “руске кампање дезинформација”, а два панела ће се, каже, односити на активности Србије и алијансе.

Такође, организације цивилног друштва, које су, додаје Милић, свих ових година невероватно стигматизоване, представиће своја искуства и главне налазе.

Коментаришући изјаву којом је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изразио жаљење због жртава бомбардовања 1999. године, Милић каже да је он експлицитно изразио жаљење због жртава, погинулих цивила, радника РТС и осталих невиних жртава, али је, каже, поновио да су сврха и циљ ваздушне НАТО кампање били оправдани, а то је да се заштите цивили.