Прочитај ми чланак

Како Вучић слуђује Београђане причом о изборима: Наредна три дана су “кључна”…

0

Иза нас су два и по месеца дилеме да ли ће у Београду бити формирана власт или ће се поново ићи на изборе. Чак и данас, за кад је заказан други покушај конституисања Скупштине главног града, нисмо ближи одговору. Ако је веровати на реч председнику Србије Александру Вучићу резрешење двомесечне дилеме можемо очекивати 3. марта. А каква ће она бити?

Већину за формирање власти у Београду Српска напредна странка је обезбедила, а о томе је јавност, давних дана, обавестио неформални председник те странке Александар Вучић. Међутим, та већина није формирана 19. фебруара, јер јој је недостајао пун легитимитет (шта год то значило) те је седница померена за 1. март.

Иако је тај датум закуцао на врата, није познато да ли ће већина данас бити формирана, јер Вучић не би, ал су његови „страначки шефови“ навалили.

„Сви би да се формира власт пошто кажу да имају већину. Ја нисам мењао свој став, али ћу разговарати са њима у петак поподне“, поручио је Вучић у среду из далеке Тиране.

Јуче се огласио и претедент за првог човека Београда Александар Шапић, да каже како он није међу оним члановима који врше притисак на Вучић, али и да ће одлука о томе да ли ће Београђани поново на биралишта бити донета до 3. марта.

Значи, ни данас нећемо сазнати да ли ће бити већине, али смо сазнали бар ко врши притисак.

„Ја сам за формирање већине, јер постоји легитимитет. Људи су уморни од избора. Прилично сам сигурна да бисмо имали још више гласова и након тих нових избора бисмо ми формирали већину, а изгубили бисмо време. Има много ствари које у Београду треба да се ураде. Избори су иза нас, оно што је испред нас је брзо формирање институција и да наставимо да радимо“, рекла премијерка у техничком мандату Ана Брнабић.

Како опозиција види ову игру око формирања већине, верују ли да ће је крају ипак бити?

Одборник у Скупштини града испред листе “Србија против насиља” Милош Павловић каже за портал Нова.рс да очекује да ће избори бити поновљени.

“Мислим да то што они говоре, да чланство врши притисак, још једна у низу неистина које износе као и неистина везана за постојање легитимитета. Српска напредна странка у Београду нема легитимитет, поготову у случају да се изврши куповина одборника са листе “Ми – глас из народа”. Ја лично очекујем да због свега што се дешавало у претходних два месеца, крађе избора, притиска међународне заједнице, Резолуције ЕП, извештаја ОДИХР-а, да данас неће доћи до конституисања парламента и да ће за викенд или можда сутра саопштити датум поновљених избора”, каже Павловић за портал.

Коментаришући најаве да ће се коначна одлука знати тек 3. марта, Павловић каже да је то још једна од конфузних изјава које долазе од руководства СНС-а.

“Крајњи рок за конституисање парламента је субота 2. март, изјава коју су они дали значи да ће они сутра конституисати већину, а да ће онда у року од 30 дана ићи на изборе или изабрати градоначелника. Уколико би се дословно тумачила та њихова изјава да ће се у недељу знати да ли ће се ићи на изборе или не то фактички значи да ће они сутра конституисати парламент, а за конституисање је потребна сагласност односно учешће одборника са листе “Ми – глас из народа””, поручује Павловић.

С друге стране, Драган Поповић из Центра за практичну политику ту изјаву види као још једну опцију која је на Вучићевом столу.

“Вучић шта год ради држи велики број опција на столу и жонглира са њима, а на крају пресече и донесе ону која му у том моменту најбоље иде у прилог. А то ради да би показао да је господар ситуације, наравно служи различитим циљевима, али један од главних је да покаже да је он тај који држи конце у рукама и да он доноси одлуке” каже Поповић.

Он додаје да је тешко предвидети шта ће се данас догађати на седници, али да оваква играрије није ништа ново.

“Александар Вучић који доноси све одлуке калкулише и тражи за себе што лакше решење да се извуче из ситуације која је опасна по њега, јер постоји јак притисак из земље, али и с поља, због очигледне крађе избора. С друге стране покушава да то извлачење буде уз што мање последица по себе, ове поруке које сада чујемо су део целог процеса где они покушавају да нађу било какво решење и да пошаљу поруку да се избори не понављају због крађе него због тога што не постоји већина” закључује Поповић.