Прочитај ми чланак

Како Вучић глуми „доброчинитеља“ кад је приморан и под притиском

0

Александар Вучић је јуче, све у једном дану, повукао три потеза која да нису могла да угрозе његов ионако пољуљани рејтинг у предизборној години, не би ни у сну повукао. Ради се, наиме, о одбијању да потпише Закон о водама, који је претходно усвојила Народна скупштина, затим је коначно уплаћен обећани новац за лечење малог Гаврила Ђурђевића, а пред крај дана стигла је и вест да је ухапшен Лазар Галић, осумњичен да је усмртио дечака на пешачком прелазу на Карабурми, којем је судија одбио да одреди притвор. Наравно, све ово не би било могуће и без јаког притиска јавности.

Чуда се понекад и десе, кад се поклопе одређене околности, као што је случај у јучерашњем дану када је Александар Вучић под притиском јавности повукао три потеза, како би предупредио несагледиву штету која је могла да настане по његов рејтинг који му је светиња. Томе, свакако, треба додати и обелодањивање транскрипта са саслушања Вељка Беливука, који је открио какве све услуге је пружао Вучићу и његовим људима. Због велике хистерије и нервозе која је настала тим поводом, Вучић је одлучио да попусти.

Закон о водама

Према изменама Закона о водама, које је усвојила Скупштина Србије, водно земљиште моћи ће да се даје у закуп непосредном погодбом „за плутајуће објекте који су постављени на водном земљишту на територији Града Београда до дана ступања на снагу тог закона“.

При изради ових измена није омогућено учешће јавности, нити је она на било који начин била информисана о изради овог акта од суштинског значаја за очување вода као јавног добра и кључног ресурса за све грађане Србије.

Законом би се значајно променио регулаторни оквир управљања водама и водним земљиштем, те би се додатно отварио простор за коруптивне активности и елиминисао принцип транспарентности и јавних набавки у располагању ресурсима који представљају најважније јавно добро – воду.

Како је Закон изазвао опште згражавање јавности и бројне протесте еколошких организација, Вучић је оценио да му то може нанети штету и након девет дана од усвајања Закона, одбио је да га потпише, јер, како је навео, није у складу са Уставом.

После Вучићеве одлуке, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде одлучило је да предложи Влади Србије повлачење из процедуре предлог тог закона, као и да се о новом нацрту закона спроведе јавна расправа.

Уплаћен новац за лечење Гаврила Ђурђевића

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Za Gavrilovu pobedu (@zagavrilovupobedu)

Министарство здравља Србије, 24. маја, обећало је након „интервенције“ Александра Вучића, да ће уплатити неопходна средства за лечење малог Гаврила Ђурђевића, који болује од спиналне мишићне атрофије. Ипак, Гаврилова породица је тек јуче добила уплату од 370.000 евра, након што се Гаврилова мајка Невена обратила јавности.

– Ми никада новац од министарства нисмо добили, сматрамо да је битно да се то зна – рекла је Невена у свом обраћању медијима.

Како је истакла, Гаврило и његова породица отпутовали су у Мађарску новцем прикупљеним преко фондације, а за додатне трошкове су имали захваљујући донацији компаније Моззарт, док је Министарство престало да одговара на њене позиве и поруке пре две недеље.

– Прво је био проблем што нису добили рачун од болнице. Када је то урађено, из неких бирократских разлога, предрачун није ваљао – рекла је Невена Ђурђевић и додала да је била у контакту са неколико људи из министарства, које не зна по имену и презимену, јер јој се увек јављао неко други.

Проценио је Вучић да је српска јавност осетљива на децу, те да не би настала велика непоправљива штета по његов рејтиг ако би се испоставило да је по ко зна који пут слагао и погазио обећање.

Захваљујући притиску јавности јуче је, после два месеца, легла и обећана уплата Министарства здравља.

Хапшење Лазара Галића

Лазар Галић који је на пешачком прелазу на Карабурми колима ударио двојицу дечака (9 и 4 године) и потом побегао с места несреће, на општу осуду и неверицу јавности, пуштен је на слободу, уз забрану напуштања места пребивалишта.

Како се касније сазнало, старији повређени дечак је подлегао повредама, а београдско насеље Карабурма данима је било блокирано у знак протеста због срамне одлуке суда.

Грађани су се окупљали у Улици Маријане Грегоран, на месту несреће где су доносили цвеће и палили свеће.

Они су навели да је на истом пешачком прелазу пре пар година такође страдало једно дете.

Једна од учесница протеста Данијела Станковић је у изјави за медије поручила да се грађани неће склонити са улица јер је то „једини начин да се чује шта се заиста десило“.

– Нећемо одустати од тога и дозволити да неко ко убије дете може да се брани са слободе. Мора да постоји правда и да свако сноси одговорност за тако нешто – рекла је она.

Ако се ичега озбиљно плаши Александар Вучић то су протести, а ови су претили да постану свакодневни. Зато је брже-боље јуче стигла вест да је Први основни суд у Београду преиначио решење судије за претходни поступак и одредио притвор до 30 дана за Лазара Галића, који је и раније осуђиван за истоветна кривична дела.