Прочитај ми чланак

Како Влада Србије пензионеру узме најмање 150.000 динара?

0

Уместо да убудуће пензија расте у складу са привредним растом, Влада новим законом који ће владајућа већина изгласати ових дана у Скупштини, укида то правило, па ће о повећању пензија одлучивати кад буде хтела. Као да су то њихове паре, а не наше. Као да Вам не треба 150.000 динара, као да сте добровољно одлучили да их поклоните Влади Србије. А нисте. О-Т-Е-Л-И С-У В-А-М. У-К-Р-А-Л-И.

Уместо пензионерима за пијацу, они пензије на пијац. Тако Влада Србије поступа са нашим најстаријим суграђанима и њиховом имовином: изводи своју рачуницу у којој замазује очи наводним повећањима пензија и новим законима, ускраћује пензионере и опет је на добитку. Попут искусних шибицара, премијерка Брнабић је завртела кутијице са процентима и опет онима којима је током скоро четири године закидано фали 150.000 динара. И то најмање. Толико Влада Србије дугује, у просеку, сваком oд 600.000 пензионерa на име отетих пензија у претходне скоро четири године.

screenshot

Подсећамо Влада је противуставно и противзаконито смањила пензије веће од 25.000 динара, и цену те ”реформе” платило је 600.000 најстаријих суграђана од укупно 1.700.000 пензионера. На то треба додати месечно још пет евра за свих 1,7 милиона пензионера, јер наредно oбећано повећање није у складу са растом цена у претходном периоду.

И ту није крај. Уместо да убудуће пензија расте у складу са привредним растом, Влада новим законом који ће владајућа већина изгласати ових дана у Скупштини, укида то правило, па ће о повећању пензија одлучивати кад буде хтела. Као да су то њихове паре, а не наше. Као да Вам не треба 150.000 динара, као да сте добровољно одлучили да их поклоните Влади Србије. А нисте.
О-Т-Е-Л-И С-У В-А-М. У-К-Р-А-Л-И.

До сада највећа трговина пензијама показује самовољу државе која не постоји за пензионере и остале грађане, већ обратно. Држава, као и увек, тргује туђим новцем и цењка се са народом. То што је држава исплатилац пензија, не значи и да је власник. Повећање на претходно умањење за собом и даље оставља дуг државе према корисницима пензија. Драги пензионери, не дајте да вас изиграју. Ево и рачунице колико вам држава дугује:

У Србији има 1.712.587 пензионера са просечном пензијом од 24.982 дин, што у маси износи 42.783.848.434 дин/мес.

Предлогом Закона је у последња три месеца ове године за исплату пензија предвиђено додатних 4,64 МЛРД дин. и увећање уз пензију од 2 МЛРД дин., што укупно износи 6,64 МЛРД дин. Укупно месечно увећање износи 5,17 % односно 1.292 дин. по пензионеру, тако да ће просечна увећана пензија износити 26.274 дин.

Просечна инфлација током 46 месеци примене Закона о привременом уређивању исплате пензија износи 7,8 %. Када се просечна пензија увећа за тај износ, добија се 26.931 дин., што је за 657 дин. виши износ од износа предвиђеног предлогом Закона. Дакле, по овом основу Вам дугују још пет евра сваког месеца.

Како се по закону одузет износ пензија током примене Закона о привременом уређивању исплате пензија сматра имовином, онда се уз увећање мора обрачунати и повраћај отетих пензија током 46 месеци примене Закона. Тај повраћај предлогом овог Закона није предвиђен.

Укупан износ повраћаја по предлогу овог закона, рачунајући и неколико линеарних повећања током примене претходног закона, износи укупно 730.000.000 €, просечно 1.216 € или 150.000 дин. сваком од 600.000 пензионера којима је извршено умањење, односно укупно 86.500.000.000 дин.

Укупан износ повраћаја према инфлацији у периоду умањења би био знатно виши од наведеног износа, а ако се укупан износ повраћаја увећа и за затезну камату у том периоду (увећање 12%), би био још виши и изнео би преко 1 МЛРД €. Који год од три наведена начина повраћаја укупно отетих пензија био у оптицају, после оваквог предлога закона којим није предвиђено његово враћање, и даље се сматра противуставно и противзаконито отетим.

Други део предлога закона садржи промену методе периодичног усаглашавања пензија. Досадашњи метод шестомесечног усаглашавања са инфлацијом и растом БДП се мења и уместо њега се уводи метода усаглашавања према оцени и процени стања у буџету. То усаглашавање ће убудуће бити у надлежности владе РС.

Оваквим предлогом Закона пензионери Србије ће бити троструко обманути:

Предлогом Закона увећање пензија у наредна три месеца ће износити 5,17% уместо 7,8%, колика је инфлација у периоду умањења и због тога ће просечни износ пензије бити за 657 дин нижи.

Отете пензије током 46 месеци трајања Закона о привременом уређивању исплате пензија неће бити враћене.

У наредном периоду уместо по аутоматизму, усклађивање пензија ће вршити Влада РС у складу са стањем у буџету. Тиме ће се сви пензионери ставити у завистан положај од актуелне власти.

Пракса током скоро четири године противуставне и противзаконске примене Закона о привременом уређивању исплате пензија то јасно показује. Такође постаје сасвим јасно да ова власт нема намеру да у наредном периоду ову изузетно важну област по укупан друштвени стандард и економску стабилност земље врати у законске овире.

Доста је било ће свим пензионерима вратити отете пензије. Новца за то има.

др Бранислав Михајловић

Председник ДЈБ