Прочитај ми чланак

КАКО ВЕТАР ДУВА: Шта је све Брнабић говорила о Рио Тинту?

0

Премијерка Ана Брнабић је у више наврата, од када је актуелна тема у вези са компанијом Рио Тинтом, имала збуњујуће и контрадикторне изјаве. Премијерка је у свакој својој говоранцији о тој компанији имала нешто ново да каже, па су и они са највише концентрације "изгубили низ" када су њене изјаве у питању.

Овом неуобичајеном тактиком „рећи ћу шта ми падне на памет“, премијерка не само да је збунила сваког ко ју је слушао, већ и саму себе.

Говорила је фикус премијерка доста у последње време о Рио Тинту, али сваки пут на другачији начин, па се јавност с правом питала када Брнабић лаже и да ли је заправо иједном говорила истину.

Па да се присетимо како је то Вучићева премијерка причала о овој англо-аустралијској компанији да помогнемо грађанима да разумеју како да разумеју.

Укључићу се у реализацију пројекта Рио Тинто

– Ово што ја радим у Лондону је у ствари борба за нове инвестиције. Дакле, директори Рио Тинта су причали са мном и ја ћу се укључити у даљу реализацију овог пројекта како бисмо имали максимални позитиван ефекат – истакла је Брнабић 2018. године у Лондону након разговора са представницима те компаније.

Рио Тинто да буде трансперентнији

– Рио Тинто мора да буде транспарентнији. Не бежим од транспарентности, сматрам да је транспарентност савезник у раду владе и јавне управе – рекла је Брнабићева средином децембра прошле године новинарима на питање о одлуци Града Лозница да укине просторни план који се односио на пројекат Рио Тинта.

Србија се обавезала, Рио Тинто има да нас тужи

– Да ми дођемо 2013. или 2014. и да кажемо хвала вам лепо, сада даље не можете да радите, изађите из Србије. А радили су у складу са законом, добијали дозволе од Владе Србије, улагали новац у складу са тим дозволама… Да ли Ви мислите да Рио Тинто или било који други инвеститор неће тужити да би се тај новац вратио. Када је 2004. године дата прва дозвола за истраживања, „ми као земља смо се обавезали зато што су ти људи новац уложили“ – истакла је Брнабић крајем децембра 2021. године.

Уложили су 450 милиона, морамо да им вратимо

– Ви практично стављате њих у један левак где они, истражују, истражују, истражују, инвестирају у то истраживање. Уколико нађу нешто, ако раде све по закону, ви не можете да их избаците из тог посла зато што су они већ уложили 100, 200, 300, сада већ 450 милиона долара. Не можете да им кажете „хвала лепо, довиђења“ и да им не вратите све те паре, па изгубљену добит и не знам шта још све – рекла је Брнабић гостујући на Пинку.

Уредба о просторном плану није ништа специјално

– Никакав проблем са том Уредбом о просторном плану, она ни не значи нешто посебно, нити значи да ће тај пројекат бити имплементиран. Уредба о просторном плану је један од докумената који је потребан како би они знали за који простор да ураде студију о процени утицаја на животну средину – рекла је премијерка.

Србија по закону има обавезу према Рио Тинту

– Када дате инвеститору право да истражује, уколико инвестира свој новац и не нађе ништа, може да изађе из тог пројекта и ником ништа не дугује. Уколико нешто нађе и испуни даље све услове у складу са законима, онда ви по закону не можете да кажете не – истакла је Брнабић.

Близу смо да поништимо договорено са Рио Тинтом

– Влада Србије близу је одлуке да поништи све што се дешава са Рио Тинтом и да се пониште све дозволе дате тој компанији. Близу смо тога да кажемо – не желите Рио Тинто у Србији, здраво довиђења, да видимо који је цех који су ти пијани богаташи направили, да подвучемо црту шта су направили од цехова за разне промашене инвестиције, за разне пљачкачке приватизације, разне дугове које су нам оставили – напоменула је председница владе.

Брнабић: Немамо никакав уговор са Рио Тинтом

– Ми немамо никакве уговорне односе са Рио Тинтом, имамо само дозволе које су издаване до 2013. године. Нисмо се ни видели са Рио Тинтом, ништа се више неће радити док се не договоримо са мештанима. Јако смо близу да завршимо то око Рио Тинта – истакла је Брнабић у Хит твиту.

И, сад, после свега, обичан грађанин се с правом пита – кога овде Брнабић лаже и шта је од свега овога истина?