Прочитај ми чланак

Како су Весић и Вучић говорили о Тргу Републике: Ради се једном за неколико векова

0

Од петка увече у току су радови на коловозу на Тргу републике који је реконструисан пре мање од четири године, иако је тадашњи заменик градоначелника Београда тврдио да је реч о послу који се "ради једном за неколико векова".

У Улици Васе Чарапића синоћ је обустављен саобраћај због почетка вађења попуцалих и потонулих коцки на коловозу код Народног позоришта, на Тргу републике. Из Секретаријата за јавни превоз саопштили су да ће саобраћај бити затворен до 12. фебруара у 4 часа.

Трг републике реконструисан је пре мање од четири године, а његова обнова коштала је више од осам милиона евра. Тадашњи заменик градоначелника Београда, Горан Весић, тврдио, уочи завршетка радова 2019. године, да је на Тргу постављен „најбољи гранит“.

„Морам да вам откријем једну тајну. Ми смо имали неколико варијанти, прво су требало да буду обичне коцке, бетонске, то би било нешто јефтиније, а онда сам ја разговарао са председником Републике, господином Вучићем, који је рекао: ‘Не, радите централни градски трг, ставите све најбоље за Београд. Јер тај трг се ради једном за неколико векова’. И био је потпуно у праву. И ставили смо заиста најбољи гранит, оно што је најбоље за Београд“, рекао је тада Весић за Пинк, преноси Н1.

Но, „најбољи гранит и оно што је најбоље за Београд“ показало се убрзо као и не баш превише практично, јер је површина коцки на коловозу била исувише груба што је наишло на оштро негодовање возача и бициклиста.

Мајстори су се стога поново вратили на трг и пресложили коцке, тако што су их окренули на глатку страну.

Испоставило се ипак да је то да ли су коцке глатке или грубе, мањи проблем у односу на неадекватну подлогу на коју су постављене. Тако су коцке убрзо почеле да се криве, тону и климају.

На тај пропуст је још 2019. упозоравао тадашњи шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић.

Није прошло неколико векова, већ тек нешто више од три године и мајстори су се вратили на Трг да покушају да санирају штету.