Прочитај ми чланак

Данас два велика протеста у Београду

0

Након јучерашње блокаде путева широм Србије, данас ће у Београду бити одржана два протеста - први на Теразијама под слоганом "За чист ваздух", а други у 18 сати на Тргу републике у Београду под називом "Стоп режимском насиљу".

На Теразијама у Београду у 12 сати почиње протест у организацији „Еко стража“, а у плану је да се на том месту грађани задрже око 45 минута, након чега ће кренути у шетњу и обићи три адресе.


Окупљенима ће се обратити Маријана Матејић – Спасић, докторка медицине, Милица Лукић, научна сарадница Факултета за географију, професорка Снежана Шербула из Бора са катедре за Екологију, машински инжењер Иван Ристић, и Керол Јагић, српска снајка која се преселила са Новог Зеланда у Србију. Модераторка ће бити Александра Курилић.

Након обраћања, активисти и грађани обићи ће Скупштину Београда и Председништво Србије, а на крају ће отићи пред Институт “Батут”. Како су нам рекли у „Еко стражи“, циљ је да се представници ових институција подсете које су им обавезе.

Други протест биће одржан у 18 сати на Тргу републике као одговор на јучерашње насиље, нападе и привођење активиста који су мирно протестовали широм Србије. Њега организује Отворена платформа „Акција“, покрет Не давимо Београд и Еколошки устанак.

На најаву овог протеста синоћ је реаговала огранизација „Крени – промени“ молбом Небојши Зеленовићу и другим покретима да не организују овај протест. Како су навели на друштвеним мрежама, захтеви за осолобађање ухапшених већ су стављени у захтеве, а могуће је да ће овим бити разводњен онај који организује Еко стража у 12 сати.

Међутим, Небојша Зеленовић у изјави за Нова.рс каже да је Саво Манојловић из Крени-промени можда требало да пита Шапчане и људе по целој Србији како се осећају.

„Можда је требало да размисли о томе како да се заиста та енергија која постоји код грађана на најсмисленији могући начин стане у заштиту свих који су јуче ухапшени, претучени и нападнути, а који су мирно протестовали. И да је људима који су све то претрпели и који су се јуче борили да је касно да чекају до следеће суботе да се сви друге смисле шта да раде. Нема времена за чекање“, наводи Зеленовић.

Он најављује да ће сутра бити одржан протест и у Лозници у 10 сати.

„Тада заседа Скупштина (локална), која ће да разматра о 5.400 потписа који су поднели грађани Лознице против Рио Тинта. Ту је прилика да свако ко мисли да треба да се бори против тога може да бира где ће да дођ“, каже он.

О данашњем протесту на Тргу републике говорио је и Александар Јовановић Ћута, један од предводника Еколошког устанка.

„Вечерас у 18 сати на Тргу републике организоваћемо протест против онога што се десило у Шапцу и целој Србији. Тамо се склонила полиција и пуштен је багериста који улеће и напада народ. Вечерас ће на Тргу бити Младен Трифуновић, један од повређених, а биће и Жељко Арсенијевић, дечко кога су ударили чекићем у главу. Позивам све грађане да вечерас од 18 сати будемо на Тргу републике како би се ово моментално спречило. Нек сви који су јуче премлаћени дођу на трг да кажемо не овоме”, рекао је Јовановић у јутарњем програму Пробуди се на ТВ Нова С.