Прочитај ми чланак

КАКО СУ СТРАНКЕ ДОЧЕКАЛЕ РЕЗУЛТАТЕ: СНС није ни наздравио, опозиција тврди да је покрадена

0
Arbeitsbesuch Serbien, Au§enminiser Sebastian Kurz trifft den serbischen Vizepremierminister Aleksandar Vucic. Belgrad, 26.02.2013, Foto: Dragan Tatic

Arbeitsbesuch Serbien, Au§enminiser Sebastian Kurz trifft den serbischen Vizepremierminister Aleksandar Vucic. Belgrad, 26.02.2013, Foto: Dragan Tatic

БЕОГРАД – У изборним штабовима синоћ је било мирно, без обзира на изборне резултате који су током вечери стизали.

Сви лидери опозиционих странака били су кивни на уочене нерегуларности и тврдили су да избори нису фер, па чак и да су покрадени. Нервозе је било највише у штабовима оних странака које су биле на ивици цензуса. За разлику од претходних година, еуфорије због победе није било ни у СНС. Известилац ЕП за Србију дошао је синоћ у штаб СНС и честитао Вучићу на победи.

БЕЗ КОЛЦА И ТРУБАЧА

Изненађујуће, у штабу СНС јуче након проглашења прелиминарних резултата није било еуфорије. Функционери СНС честитали су једни другима на победи, деловали су задовољно, али је било приметно да је атмосфера у штабу била много мање експлозивна и разиграна у односу на претходне изборе 2012. и 2014.За разлику од претходних година, кад се након изборних резултата точио шампањац и играло коло уз трубаче, овог пута напредњаци су победу обележили много скромније. На трпези су били канапеи, посни и мрсни, ролнице и питице, али се овог пута није наздрављало. У изборном штабу био и Вучићев син Данило, а касније у току вечери у просторије СНС дошао је и известилац ЕП за Србију Дејвид Мекалистер, који је прокоментарисао да је ту да би посматрао како теку избори и „како изгледа бити победник“.

ДАЧИЋ СЕ СМОРИО

У штабу СПС јуче нису могли да сакрију разочарање због резултата избора. Иако су за новинаре и своје присталице припремили богату трпезу – роштиљ, прасетину, у току вечери се показало да немају много разлога за славље.
– Ових 12 одсто је мање него што сам најавио, али је то резултат који консолидује наше бирачко тело – навео је лидер СПС, који је Вучићу честитао победу.

ШЕШЕЉ НЕЗАДОВОЉАН

Иако је СРС ушао у парламент, Војислав Шешељ није задовољан резултатима избора.
– Радикали ће у парламенту покушати да испуне очекивања грађана – поручио је Шешељ и додао да је ситуација у Србији тешка, те да ће нови ванредни избори бити одржани већ за две године. У његовом штабу било је разних ђаконија – од предјела и пита до јагњетине и прасетине.

ПАЈТИЋ КУКАО

Лидер ДС Бојан Пајтић рекао је да је та странка, према првим резултатима, освојила 7,28 одсто гласова.
– Избори су били све само не фер и поштени. Протекли су у медијској блокади опозиције, вишемесечној сатанизацији ДС, хапшењима, физичком насиљу, а са циљем уништења ДС – рекао је Пајтић и додао да ће ДС поднети најмање осам приговора због изборних нерегуларности.
– Открили смо „бугарски воз“ у Краљеву, Зрењанин, Крушевцу, где су људи из СНС куповали гласове, док су у Врању то били они из ЈС – казао је он. У ДС је био присутан и Крежимир Мацан, маркетиншки стручњак из Хрватске.

Извор: Курир