Прочитај ми чланак

ЦРТА: Велики број бирача био пријављен истовремено у више градова и држава

0

Након бројних неправилности и злоупотреба које смо као Посматрачка мисија Црте забележили пре, током и након изборног дана, а које смо у више наврата представили јавности, грађани су наставили да нам се јављају и деле сазнања о изборним манипулацијама, саопштили су из ове организације.

Истражујући информације добијене од грађана и укрштајући их с базом података коју је већ објавио портал Истиномер и јавно доступним подацима из бирачких спискова, дошли су, кажу, до нових закључака – оних који потврђују и појачавају сумње у тешке манипулације бирачким списком с циљем прекрајања воље бирача на београдским локалним изборима.

Истовремено и у Србији и у БиХ

Сугестије грађана који су претраживали базу Истиномера, која показује колико је на којој адреси било пријављено бирача за децембарске изборе у Београду, одвеле су их на адресу Данијелова 9 на Вождовцу. Ту се налази недовршена зграда у којој је за београдске изборе било пријављено чак 129 бирача.

„Њихова имена потражили смо у бирачким списковима (за парламентарне и локалне изборе 2022. и 2023. године) доступним на сајту Министарства државне управе и локалне самоуправе. Утврдили смо да је велики број бирача, који наводно живе у том објекту, а који нема услове за становање, био пријављен само за гласање на београдским изборима. За парламентарне изборе они су, пак, пронађени на разним бирачким местима у Босни и Херцеговини – Вишеграду, Бијељини, Зворнику, Лопарама, Палама, Новом Горажду, Бањалуци, Сарајеву“, наводи се у саопштењу ЦРТА, преноси Н1.

Сумњу у нелегални и нелегитимни изборни инжењеринг посебно изазива чињеница да чак 96 одсто бирача из Данијелове 9 није имало пребивалиште у Београду или Србији пре избора одржаних у априлу 2022. године, додаје се.

„Сви су право гласа на локалним изборима у Београду стекли у периоду између јануара и априла 2022. године, што смо закључили увидом у бирачки списак за гласање на референдуму 2022. годне“, наводе.

Додатно, резултати Српске напредне странке на бирачком месту које укључује Данијелову 9 су знатно бољи у односу на околна бирачка места (за чак девет процентних поена у односу на просек за месну заједницу), кажу.

„Како би отклониле сумњу да иза оваквих и других нелогичности стоји намера да се манипулише бирачким списком ради прекрајања изборне воље грађана, институције Републике Србије дужне су да дају објашњења. Министарство унутрашњих послова мора да објави тачан број пребивалишта по домаћинствима, а Министарство државне управе и локалне самоуправе мора да учини јавним имена и презимена бирача по домаћинствима. Оба министарства ове податке треба да објаве са свим променама у последње две године и то на месечном нивоу“, поручују.

Да ли и ко има приступ мењању података у бирачком списку?

Пратећи траг једне особе уписане на бирачком месту које укључује и Данијелову 9 и претрагом бирачких спискова из 2022. године, пронашли су 679 бирача који су за парламентарне изборе 2022. године били практично клонирани у званичној евиденцији бирача, наводи се у њиховом саопштењу.

„За посланике Скупштине Србије ти бирачи могли су да гласају на чак седам бирачких места истовремено – једном у Великој Плани и по три у Чачку и Краљеву. Сви они су на парламентарним изборима 2023. године били клонирани и у Босни и Херцеговини на два бирачка места – у Зворнику и Лопарама, а неки од њих имали су право гласа и на београдским изборима“, истичу.

Рачуница, закључују, каже да је један број бирача од поменутих 679 у двогодишњем периоду био уписан на чак 10 бирачких места у две државе.

„Ако је до ‘клонирања’ бирача дошло грешком, неко је почео да је исправља, и то након избора 2023. године. Када смо 19. децембра са сајта МДУЛС преузели бирачки списак за парламентарне изборе, човек са специфичним именом Будимир Рикановић, заједно са својом породицом од седам чланова, били су на бирачком месту у Великој Плани, три бирачка места у Чачку и три бирачка места у Краљеву. У јануару 2024, накнадним увидом у бирачки списак за парламентарне изборе за 2022. годину, Будимира Рикановића и његову фамилију, проналазимо на шест бирачких места – са једног бирачког места у Краљеву су избрисани“, навели су.

Да ли неко на централном нивоу помера бираче, попут шаховских фигура – из једне у другу општину, из једног града у више њих, поставили су питање.

„Ред се не зна, али се зна ко би могао да га успостави. На првом месту је тужилаштво, које би по службеној дужности морало да покрене поступак и утврди одговорност свих оних који су бирачки списак искористили да утичу на исход изборне шаховске партије“, кажу.

Из ЦРТА додају:

„Ако се то не деси, ако и тужилаштво, МУП, МДУЛС, као и надлежни у јединицама локалних самоуправа остану неми на све манипулације забележене током избора 2023. године, легитимитет и легалитет сваких наредних избора биће под знаком питања. Самим тим, уопште нећемо моћи да их зовемо изборима.“