Прочитај ми чланак

Како је пукла љубав Вучића са Немачком

0

Од најважнијег европског партнера до земље којој не верује ништа око Косова - тако данас Александар Вучић доживљава Немачку, најмоћнију државу у ЕУ. Разлика је у канцелару Олафу Шолцу, који је за кратко време пред Србију ставио два можда и немогућа задатка - међусобно признање Србије и Косова и увођење санкција Русији. Са друге стране, његова претходница Ангела Меркел готово читаву деценију практично је чувала леђа Вучићу, а он јој се дивио.

Баш као што се и очекивало, долазак Олафа Шолца на власт у Немачкој променио је однос те државе према Србији. Томе су донекле допринеле и околности, а пре свега рат у Украјини, који је у први план избацио потребу не само увођења санкција Руској Федерацији, већ и хитног решења косовског питања.

Управо то су биле теме прве посете Шолца Београду, у јуну ове године, када је од Србије “оштро и децидно” затражио да се придружи санкцијама против Русије, а онда пред Вучића “први пут” јавно поставио услов – међусобног признања Србије и Косова.

“Незамисливо је да земље, које се међусобно не признају, буду примљене у ЕУ”, појаснио је свој став немачки канцелар на заједничкој конференцији за новинаре са Александром Вучићем.

Ни каснији развој догађаја није ништа променио, бар не на боље. Србија и даље нема намеру да уведе санкције Русији, а у току су тешки преговори око Косова. Немачка је заједно са Француском припремила предлог о коначном споразуму са Приштином, који за сада није прихватљив властима у Београду.

У исто време преговора се и о пререгистрацији возила са српским таблицама на Косову, а Вучић и косовски премијер Аљбин Курти позвани су на разговор у Брисел.

“Не верујем Немцима ама баш ништа”

Упитан да ли верује да ЕУ и САД могу да убеде Курија, Вучић је рекао нешто што пре само годину дана не бисмо могли ни да замислимо. Како су пренели медији, он је изјавио да Америка сигурно покушава и да не желе сукоб, али и да осталима не верује ништа када је у питању Косово и Метохија, а посебно не Немцима.

“Немцима не верујем ама баш ништа када је реч о Косову и Метохији”, изјавио је он.

Само годину дана раније Вучић је испраћао Ангелу Меркел са београдског аеродрома. Србија је тада била једна од земаља коју је посетила током “опроштајне турнује”.

Вучић Меркеловој: Ово је ваша друга кућа

У заједничком обраћању Вучић је рекао да је то огромна част за Србију и навео да ју је две године молио да дође у посету Београду. Он је изјавио да је у разговору на тераси Палате Србија рекао Меркеловој да је нашем народу увек важно да покаже колико смо добри домаћини, те да би једина увреда могла да буде да нам гост каже да у томе нисмо успели.

„Она ми је на то одговорила да би свашта могла да каже, али не и да нисмо добри домаћини. Хвала вам на посети, ово је ваша друга кућа“, поручио јој је председник Вучић.

Тада је изнео и податке колико се однос Србије и Немачке у претходних 10 година променио.

Он је изјавио да је Србија за последњих 10 година чак три пута увећала своју трговинску размену са Немачком и подсетио да је 17.000 људи радило у немачким компанијама у Србији 2014. године, када је он постао премијер, а да је данас (2021) та бројка 72.684.

“Много сам научио од ње и током разговора сам научио и разумео другачије и више него што сам могао до јуче. И да будем искрен, било ми је жао јутрос када је одлазила, јер не знам када ћемо је поново угостити”, навео је Вучић када је тадашња немачка канцеларка отпутовала из Београда.

И раније је према Ангели Меркел исказивао дивљење. Како су пренели медији, он је тако 2018. рекао да “никад неће преварити Меркел, колико год то било тешко понекад”.

“Не, него ћу да једем шницлу пред Ангелом Меркел”

Исте године изјавио је како није хтео да једе шницлу пред нечаком канцеларком.

“И кад ми кажу ‘јао што мора да драматизује, јао па није спавао, јао па не једе шницлу’… Не, него ћу да једем шницлу пред Ангелом Меркел, а да не искористим време које имам да кажем све о положају Срба и Србије, и да молим за нешто и да тражим за нешто, него ћу баш у тих сат и по времена још да једем шницлу. Какви сте ви кретени кад једете шницлу уместо да искористите сваки секунд тог времена за своју земљу и за будућност своје земље. Не, него ми је до шницле стало“, рекао је Вучић.

Током 2017. причао је како Меркел има невероватне способности и како се не помери са столице и до 14 сати.

“Фасцинантно колико је марљива. Та жена дође у Брисел и седи са њима у Бриселу, не помери се са столице по 12, 13, 14 сати. Лично сам гледао. Ви знате да ја кад уђем у Скупштину да сам у стању да 13 сати не изађем. Ја сам гледао једну жену која не изађе… Да није Ципрас тражио паузу за консултације, она не би имала ни паузу од пет минута”, рекао је он.

Вучић је 2019. изјавио да му је му је Меркел на састанку рекла – „зашто ме не зовеш чешће“, али да он сматра неумесним да на тај начин досађује канцеларки или било коме.

Поредио се са њом и годину дана раније, пошто је у Скупштини чак шест сати износио свој експозе.

„Подсетићу вас, ствар је стила колико ћете да говорите. Једна Ангела Меркел говорила је два и по сата. Њој су аплаудирали стојећи 15 минута“, рекао је Вучић у одговору посланику Ђорђу Вукадиновићу.

За седам година 16 састанака

Како је пренела РТВ Војводина,, Вучић се од 2014. године састао 16 пута са немачком канцеларком. Почетком јуна 2014. године разговарали су у Берлину, три месеца касније у оквиру Берлинског процеса такође у Берлину, а потом је уследио долазак Меркел у Београд. Исте 2015. године, 26. августа разговарали су у Бечу у оквиру Берлинског процеса, а само две недеље касније уследио је сусрет у Берлину. У седмом месецу 2016. састали су се у Паризу, у оквиру Берлинског процеса а у марту наредне године у Берлину, као и у фебруару и априлу 2018. године.

Те године састали су се пет пута, поред та два пута у Берлину, председник Србије са немачком канцеларком разговарао је још у Софији, Хелсинкију и Паризу. Наредне 2019. године састали су се три пута у Давосу, Берлину и Њујорку. 2020 одржали је видео конференција,

У част Мекрел, приликом њене опроштајне посете, у знак добродошлице на зграду Генекса на Новом Београду постављене су огромне заставе Немачке и Србије, а широм града и бројни билборди на којима пише добродошли канцеларко.