Прочитај ми чланак

Како је нови в.д. директор БИА умало направио београдски „Хејсел“ на дербију 2006.

0

Да садашњи в.д. директора Безбедносно-информативне агенције Томислав Радовановић није 2006. године имао погрешну процену која се умало није завршила трагедијом, када је пукла ограда на навијачкој трибини на кошаркашкој утакмици, вероватно би се његова професионална каријера развијала другачијим током. Погрешна одлука услед које више од 20 особа повређено могла је Радовановића коштати каријере али по свему судећи, догодило се супротно.

Безбедносно-информативна агенција (БИА) је, након информације да је постављен вршилац дужности на месту директора БИА, на свом сајту, са малим закашњењем, истакла биографију в.д. директора Томислава Радовановића, који је уједно и први вршилац дужности у историји тајне службе. Биографија је, на први поглед, импресивна: „Дипломирао је на Војној академији у Београду 1995. године. У безбедносним структурама Републике Србије у континуитету је радно ангажован 28 година. Током досадашње каријере обављао је послове оперативно-тактичког и стратешког руковођења у Војсци Србије, МУП и БИА. У Безбедносно-информативној агенцији, 07. децембра 2023. године је са места Начелника технике БИА именован за в.д. директора. Радовановић је током своје дугогодишње каријере више пута награђиван“, пише између осталог на сајту БИА.

Фото: ТВ Прва/Принтскрин

Упркос наизглед импресивној каријери, Радовановић је имао и неколико мрља, а једна од већих му се догодила 15. јуна 2006. године, када је човек коме у биографији пише да је обављао „послове оперативно-тактичког и стратешког руковођења“, катастрофално проценио ситуацију, донео потпуно погрешну одлуку и издао погрешно наређење људима под својом командом, која се, пуком срећом завршила без катастрофалних последица.

Тада се играло финале кошаркашког првенства Србије између Партизана и Црвене звезде у београдској хали „Пионир“. Као и у сваком дербију, ситуација је била напета, на ивици инцидента, са небројеним провокацијама навијача и са једне и са друге стране. Жандармерија није имала дугу традицију у том тренутку, постојала је тек неколико година, а на челу одреда у хали „Пионир“ нашао се Томислав Радовановић, садашњи в.д. директора БИА.

Навијачи Црвене звезде су за овај дерби припремили непријатно изненађење на омражене „жандарме“. На полувремену су напунили кондоме мокраћом и почели да гађају припаднике ове јединице. Уследио је неочекиван, бруталан и, што је најважније, лош и ризичан одговор полиције. Оклопљени „жандарми“ су се попели на трибину и кренули да туку све редом, потискујући их ка трибини.

„Радовановић није био омиљен међу жандармима, зато што је имао ригидне ставове. То је, ја мислим, био први пут да је Жандармерија тако интервенисала на кошаркашкој утамици. На фудбалским утакмицама су сукоби били чести, али овако нешто на кошарци је реткост. Није било инцидената такве размере да би се употребила таква сила. Ми смо навикли на провокације и добацивање, али тада Жандармерија још није имала толико искуства. Обично су ту, међу навијачима, инспектори из Јавног реда и мира, који их знају и они су задужени да лоцирају оне најекстремније навијаче, да их извлаче из гомиле и хапсе и тако се спречавају већи инциденти. На тој утакмици је било другачије, а једина добра ствар је што нико није погинуо“, објашњава један бивши припадник Жандармерије који је био у тој јединици тих година.

Навијачи су сатерани уз ограду, а онда је ограда попустила и људи су почели да падају на паркет са висине од око 3 метра. Падали су једни преко других, а све су то снимале камере. Призор је био мучан и подсетио је на највећу трагедију европског фудбала, на стадиону „Хејсел“ у Белгији, када је 29. маја 1985. погинуло 39 људи који су страдали на огради у стампеду после сукобима навијача „Јувентуса“ и „Лиеверпула“.

Невероватним чудом у Београду нико није погинуо. Биланс је био 21 повређен полицајац и навијач, од тога један теже. Ухапшено је 30 особа. То су бројеви према званичном саопштењу МУП Србије, а нема сумње да је број повређених био много већи јер многи нису смели да потраже лекарску помоћ регуларним путем, да не би били ухапшени.

Огласио се и тадашњи министар полиције Драган Јочић, који је покушао да оправда бруталну акцију полиције, изјавиом да су их испровоцирали „топовски удари, столице, шипке и мокраћа“. Ипак, на снимку се види да су „жандарми“ добили наређење да крену да бију све пред собом у тренутку када ситуација, макар по мерилима навијача у Србији, није била ни толико напета и ризична.

Тадашњи министар полиције Јочић у први мах је правдао бруталну акцију полиције и прекомерну употребу силе, иако су сви могли да виде шта се све догађало у „Пинору“ као и да је, због погрешне процене, уместо да смири ситуацију, Жандармерија само угрозила безбедност не само хулигана који су их вређали и нападали, већ свих гледалаца на тој трибини.

На крају је, због негодовања јасности, суспендован човек који је потпуно погрешно проценио ситуацију и издао погрешно наређење које је могло да има трагичне последице – Томислав Радовановић. Никада се није вратио у Жандармерију, већ је постављен за команданта Интервентне јединице београдске полиције.

Човек Дијане Хркаловић у МУП

Нови успон у каријери Радовановић доживљава са променом власти и доласком Дијане Хркаловић на место државне секретарке МУП. Постављен је на место начелника Одељења за специјалне истражне методе, а у време када је настао сукоб на реалцији Хркаловић – бивши министар полиције Небојша Стефановић, уз међусобне оптужбе за прислушкивање председника Републике Александра Вучића, Радовановић је испливао у јавност, говорећи о паралелним структурама у полицји. Тада се шпекулисало да је Радовановић озбиљан кандидат за место директора полиције.

Када је дошло до ротације на релацији МУП – БИА, Александар Вулин га је приликом селидбе из полиције у тајну службу повео са собом, а управо га је Радовановић наследио на положају директора тајне службе, када је Вулин морао да поднесе оставку, након дебакла државе Србије у Бањској, 24. септембра.