Прочитај ми чланак

Како је израелски амбасадор спинован уживо

0

Израелски амбасадор Јахел Вилан за пет минута претворен је у државног непријатеља број један, због реченице коју је наводно изговорио у јутрањем програму телевизије Прва - да је Србија потписивањем Вашингтонског споразума практично признала Косово. Није се десило. И то зна свако ко је пажљиво слушао амбасадора. Остаје, међутим, питање коме ово данас одговара као тема дана и како је могуће да српски министар спољних послова Никола Селаковић "брзином светлости" оштро одговора на овакве наводе, након свега неколико минута...

Амбасадор Израела гостовао је јутрос у јутрањем програму телевизије Прва, где је позван да говори пре свега о новим сукобима између његове земље и Палестине.

Ambasador Izraela u studiju TV PRva

Из небуха разговор се пребацује на тему израелског признања независности Косова.

Зашто сте признали Косово?

Водитељ ТВ Прва поставио је питање амбасадору због чега је његова земља признала Косово, с обзиром на то да имају нерешену ситуацију на сопственој територији.

„То је, наравно, потпуно друга тема. Одлука Израела да призна Косово је донета под америчким притиском. Иначе, немојмо заборавити да је то урађено у оквиру споразума између Србије и Косова посебно са Америком, а не са нама, са Израелом. Ја не покушавам да се кријем иза тога. Ту одлуку је донео Израел после много година у току којих нисмо признали Косово. То је дефинитивно против наших интереса у Србији, то је против мојих интереса“, рекао је Вилан.

Говорећи о томе да ли би можда могли да ревидирају одлуку, израелски амбасадор је рекао:

„Не бих желео да оставим било каквог простора за оптимизам, без неког доброг разлога. Ја у овом тренутку то не видим. Споразум је постигнут. Израел је признао Косово, а Косово ће преселити амбасаду у Јерусалим. То је испуњено и не видим ни један разлог зашто би Израел у овом тренутку повукао своје признање Косова, све док су обе стране испуниле своје обавезе из тог споразума“.

Потписивање споразума којим је предвиђен и долазак ДФЦ-а Фото: ТАЊУГ/ ПРЕДСЕДНИСТВО РС/бс
Оно што је амбасадор рекао јесте оно што сви ми знамо. Да су у Вашингтону потписана два споразума, један између Београда и Вашингтона и други између Приштине и Вашингтона. Да у косовском уговору стоји одредба која каже да ће Израел признати Косово, те да ће они заузврат пребацити амбасаду у Јерусалим.

У овом контексту ваљало би подсетити и на снимак са тадашњег састанка косовског премијера Авдулаха Хотија са председником САД Доналдом Трампом, током ког је амерички председник Скајпом позвао израелског премијера Бењамина Нетањахуа, обавештавајући га о делу договора Београда и Приштине који подразумева да ће Косово признати Израел.

Трамп је Хотија представио као „сјајног момка“ и препустио му да поразговара са Нетањахуом.

И то је познато. И врло вероватно се управо на овај разговор односи изјава амбасадора да је Израел признао Косово под притиском Америке.

Да се вратимо разговору у студију ТВ прва.

Који тачно документ?

Након претходне реченице амбасадора, одједном се почиње говорити о некаквом документу и да ли га је амбасадор видео, с тим да водитељ не прецизира на који тачно документ мисли, али је логично закључити да се мислило на Вашингтонски споразум.

На питање да ли је видео документ који је Србија потписала у Вашингтону, амбасадор је рекао:

„Не разумем питање. Не, зашто бих ја видео тај документ? То није мој споразум, то је споразум између Србије и Америке. Ја нисам видео деманти ни од стране Америке ни од стране Србије да је то потписано. Зато не знам зашто ме питате да ли сам видео папир. Нисам видео ни да неко у Србији, председник или неко други, да је рекао да нису потписали тај споразум са Трамповом администрацијом. Документ је ту, он постоји колико ја знам“, рекао је амбасадор Израела, очигледно мислећи на Вашингтонски споразум, чије потписивање заиста нико није демантовао.

Закључак овог разговора је да је амбасадор рекао да је Србија Вашингтонским споразумом потписала и признање независности Косова?!

У директном преносу се појављују документи, које је васколика јавност одавно видела и о којима су силни политичари и аналитичари дискутовали месецима. Да подсетимо и да је велика гунгула настала кад је српска делегација у Вашингтону требало да потпише споразум, па су из њега избачени делови који би могли да заличе на међусобно признање…

Министар као запета пушка

Укључује се и министар Селаковић, што би се народски рекло „као да је чекао иза ћошка“ и да нема важнијег посла…

Каже да је изјава израелског амбасадора „апсолутно нетачна и да је реч о својеврсном безобразлуку“.

„Београд и Приштина су потписали два различита документа. Председник Србије Александар Вучић је потписао папир у коме нема Косова и у коме се не помиње Косово и Приштина“, навео је он.

Нагласио је да је реч о два потпуно различита документа и додао да је Вучић потписао документ у којем пише да је Србија, односно Београд сагласан да отвори трговинско представништво и представништво државног министарства у Јерусалиму до 20. септембра 2020. и да своју Амбасаду пресели у Јерусалим до 1. јула 2021.

„У документу који је потписала Приштина, тачније тадашњи премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти стоји да се Косово и Израел слажу се да се међусобно признају“, навео је Селаковић за ТВ Прва.

Ко је рекао ишта другачије?