Прочитај ми чланак

Kако ће се гласати: Четири квадрата за бирача

0

Кризни штаб сутра би на састанку требало да утврди правила која ће на дан гласања, 21. јуна, важити на бирачким местима. Епидемиолог Бранислав Тиодоровић наводи за Нова.рс да ће чланови бирачких одбора бити у обавези да носе маске и рукавице, док ће грађани на гласање морати да понесу маске, а биће им препоручено и да носе своје хемијске оловке. На сваком бирачком месту требало би да буду обезбеђена четири квадрата за сваког бирача, а на улазу и код чланова бирачких одбора дезинфекциона средства.

До дана одржавања избора многе мере које су сада на снази вероватно ће бити укинуте, али ће и тада постојати ризик од ширења коронавируса. Због тога ће Кризини штаб сутра расправљати о правилима којих ће на дан гласања сви морати да се придржавају на бирачким местима.


С обзиром на то да ће чланови бирачких одбора бити у већем ризику од грађана који ће долазити на гласање, за њих ће важити и строжија правила.

“Чланови бирачких одбора мораће да буду заштићени, да носе маске и рукавице, нарочито што ће размак између њих и бирача бити мањи од два метра. Они ће примати лична документа, позиве за гласање… Мислим да визир није неопходан, али видећемо још”, каже Тиодоровић за наш портал.

Он наводи да ће на бирачким местима морати да буде обезбеђен велики број хемијских оловки за гласање, али да ће Кризни штаб свакако препоручити грађанима да понесу своје оловке. Како каже, биће обавезно да носе и маске.

“Међутим, сматрам да сваком грађанину треба омогућити да гласа. Са укидањем ванредног стања ми смо пренели одговорност на грађане. Онај ко не буде носио маске ризикује да се инфицира. Ако се појави без те заштитне опреме на бирачком месту то ће негде бити забележено и биће му саопштено да на себе преузима велики ризик”, каже Тиодоровић.

Ношење рукавица за гласаче неће бити обавезно. Ипак, грађани који то буду учинили мораће да понесу још једну.

“Гласачи ће морати да скину рукавице и због УВ лампе и због спреја којим ће прст бити попрскан. Рукавице нису неопходне, ако перете руке често. Претпостављам да ћемо прописати обавезу да на улазима и код чланова бирачких одбора буду распоређена дезинфекциона средства. То је чисто опрез, како би смањили ризик”, додаје Тиодоровић.

Он наводи да не може прецизно да се каже колико ће бирача моћи да буде присутно у исто време на бирачким местима, јер то зависи од величине просторије у којој се гласа.

“Негде ће то бити дозвољено 10 људи, негде 50. Негде се гласа у школским салама које су велике, негде у учионицама. У сваком случају, за сваког бирача треба да буду обезбеђена четири квадрата, односно физичко растојање од два метра”, закључује Тиодоровић.

Парламентарни, покрајински и локални избори биће одржани 21. јуна, а право да гласа имаће око 6,7 милиона бирача.