Прочитај ми чланак

Када ће грађани Србије на биралишта?

0

izbori glasacka kutija

Дилема да ли ће грађани Србије ове године гласати и на парламетарним изборима је разрешена. Ипак, још није одређен датум када ће на биралишта.

У медијима се се спекулише о 24. априлу. Лиде СНС и премијер Србије Александар Вучић донео је одлуку о одржавању ванредних парламентарних избора, а следећи корак је, што се процедуре тиче, да упути образложен предлог за распуштање парламента или да поднесе оставку, чиме би се створили услови да председник Републике Томислав Николић распише изборе.

2016. година резервисана је редовне покрајинске и локалне изборе. Да ли ће бити и ванредних парламентарних избора, дуго се нагађало.

„Идемо на изборе“, саопшти је лидер СНС и премијер Александар Вучић на седници Главног одбора своје странек, али о датуму када ће избори бити одржани није било ни речи.

Потпредседница Српске напредне странке Зорана Михајловић у узјави за Б92 рекла је да напредњаци данас нису разговарали о датуму када ће бити одржани избори.

„Ово јесте битка за будућност Србије, тако да је техника око датума мање важна мање је важно да ли ће избори бити крајем априла, маја“, рекла је Михајловић за Б92.

У више наврата се из редова напредњака чуло да и ако дође до ванрендих парламетнраних избора, они ће бити одржани кад и покрајински и локални.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић недаво је изјавила да ће покрајински и локални избори бити одржани у исто време, али није прецизирала датум.

„Било би неозбиљно и неодговорно према грађанима Србије кад бисмо расписали изборе у различитим терминима, тако да ћу пажљиво ослушкивати кад ће бити расписани покрајински избори, јер Србија мора да има изборе у исто време ради економичности и ефикасности“, рекла је Гојковић, која расписује локалне изборе.

Покрајнске изборе распијуе председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.

Пастор очекује да ванредни парламентарни избору буду одржани истовремено са покрајинским, који, према прописаним роковима, морају бити између 22. априла и 22. маја.

„Трудићу се да покрајински избори буду одржани у прописаним роковима, да би се сачувао интегритет и углед покрајинске скупштине. У том смислу, избори се не могу одржати ни пре 22. априла, ни после 22. маја“, рекао је Пастор.

Пастор је навео је да ће се око термина одржавања избора обавити консултације и да је једино рационално да сви избори буду истог дана.

Избори – процедуре, рокови, правила

Премијер Србије Александар Вучић донео је одлуку о одржавању ванредних парламентарних избора, а следећи корак је, што се процедуре тиче, да упути образложен предлог за распуштање парламента или да поднесе оставку, чиме би се створили услови да председник Републике Томислав Николић распише изборе.

То ће бити једанаести парламентарни избори од увођења вишестраначја, осми ванредни и трећи истовремени парламентарни, покрајински и локални избори.

Устав Србије прописује да мандат влади престаје пре истека времена на које је изабрана изгласавањем неповерења, распуштањем Народне скупштине, оставком председника Владе и у другим случајевима утврђеним Уставом.

Најчешћи сценарио до сада када су у питању ванредни парламентарни избори били су распуштање парламента или оставка премијера.

Влада којој је престао мандат може да обавља само послове одређене законом, до избора нове Владе, односно само текуће послове, а парламенту не може предлагати законе, нити доносити прописе, изузев ако је њихово доношење везано за законски рок или то налажу потребе државе, интереси одбране или природна, привредна или техничка несрећа.

Она не може постављати државне службенике на положај у органима државне управе, а при вршењу оснивачких права Србије може једино да именује или да сагласност на именовање вршиоца дужности директора и чланова управног и надзорног одбора.

Претходни ванредни парламентарни избори одржани су у марту 2014. године, након што је тадашњи премијер Ивица Дачић упутио председнику Николићу образложен предлог за распуштање парламента, а Николић потписао указ о распуштању скупштине и одлуку о расписивању ванредних парламентарних избора.

Према Уставу Србије, парламентарне изборе расписује председник државе, а том одлуком се одређује дан одржавања избора и од када почињу да теку рокови за изборне радње.

Према Закону о избору народних посланика, од дана расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 45, ни више од 60 дана.

По расписивању избора следи пријављивање странака за изборну трку и подношење изборних листа, као и изборна кампања.

Странке које буду заинтересоване за наступ на изборима имају рок да изборне листе Републичкој изборној комисији доставе најкасније 15 дана пре дана одржавања избора, а РИК их проглашава одмах по пријему или најкасније 24 сата од пријема листе.

Кандидате могу предлагати регистроване политичке странке, коалиције и друге политичке организације, посебно или заједно, као и групе грађана, а изборна листа је потврђена уколико је потписима подржи најмање 10. 000 бирача.

Грађане на пролеће очекују И покрајински И локални избори, па ће изборни циклус на пролеће бити трећи општи избори.

Изборе за покрајински парламент расписује председник Скупштине Војводине, а локалне изборе председник Скупштине Србије.

Tanjug