Прочитај ми чланак

Кад је све председник Србије очигледно слагао (ВИДЕО)

0

Са доминацијом и свеприсутношћу Александра Вучића у медијима настала је и поплава његових речи и речиница о бројним темама и догађајима, те се тако неретко дешава да и сам заборави шта је раније говорио, али и да намерно слаже. Тако никада није позвао опозицију на тучу, ни да се залаже за Велику Србију или да поједини чланови Кризног штаба никада нису тврдили да је коронавирус најсмешнији у историји човечанства.

Паралисане институције и угушени медији довели су до тога да је главни преносилац и извор вести у Србији председник Александар Вучић.

Чињеницу да је сужен простор за алтернативне информације, шеф српске државе већ годинама вешто користи нудећи народу своју верзију истине као једину праву и могућу, док се све друго, насупрот томе третира као покушај дестабилизације земље и удар на његов лик и дело.

Додатни проблем је и тај што је количина информација које свакодневно пласира огромна, да вести једна другу преклапају, те се море онога што се изговори брзо и заборави.

Лаж о вирусу

Поред тога што је отворено, у неколико наврата, позивао опозицију на тучу, а затим порицао да је то икад учинио, Вучић се “прославио” и чувеном реченицом с почетка епидемија коронавируса. Он је након станд уп наступа доктора Бранимира Несторовића, рекао да “нико није рекао да је најсмешнији вирус”.

Подсетимо, на сад већ чувеној конференцији 26. фебруара, пулмолог и члан Кризног штаба Бранимир Несторовић је, у низу својих “спектакуларних” изјава, коронавирус описао као “најсмешнији вирус у историји човечанства”.

Наредног месеца, тачније 11. марта, председник Србије је, током своје тираде на конференцији за новинаре, љутито поручио да нико није рекао да је коронавирус најсмешнији вирус.

“Немојте да лажете, нико није рекао да је најсмешнији вирус”, истакао је Вучић, додајући да не може више да трпи нападе на Несторовића.

Ипак, снимци са претходне конференције несумњиво потврђују Несторовићеве речи, као и чињеницу да председнику није био проблем да слаже.

Нисам помињао Велику Србију током говора у Глини

Током посете Вргинмосту, 2018. године, Вучић је одговарао на питање хрватских медија да ли га оптерећују изјаве из прошлости. Конкретно се мислило на говор из Глине где је помињао да ће Срби из Хрватске живети у Великој Србији.

Вучић је у свом одговори поново употребио алатку звану лаж.

„Интересантно је да је мера ваше подршке директно пропорционална мери понизности које очекујете од некога ко је дошао међу вас. С моје стране, ту потребу да вам се додворам нећете видети“, изјавио је Вучић одговарајући на питање о говору у Глини 1995. када је рекао да је тај град у Хрватској српски.

„Измислили сте то за Велику Србију, тога у говору у Глини нема“, поентирао је он.

Међутим, говор председника и марта 1995. године показује да је истина ипак мало другачија.

„…Ништа више нема од вести у Крајини. Као да је то иностранство, као да је то у Хрватској… Е, неће моћи! Никада Српска крајина, никада Глина неће бити хрватска. Никада Банија неће назад у Хрватску! Уколико српски радикали победе и поразе председника Србије, ви знате да ћете живети у Великој Србији, јединственој српској држави, и ту одступања бити неће“, речи су из говора Вучића у Глини.

“Ми имамо пара” – „ Ми немамо пара”

У јеку епидемије, током једног од својих гостовања на телевизији Прва, председник нас је убеђивао како ће држава најбоље поднети кризу која ју је задесила услед епидемије, јер “имамо пара” и “да ћемо сваком грађанину дати по 100 евра”.

“Ми имамо паре. Ја нисам случајно говорио да ћемо брже да растемо од свих других. Зато сам се жив појео што нас је корона задесила”, рекао је Вучић крајем марта, да би три месеца касније неки други Вучић поручио да немамо новца.

“Је л’ неко мисли да новчана маса ‘м један’ и ‘м два’ да то имате два ћупа па дођете, па узмете. Па нађите такве председнике, имате тих стручњака који су опљачкали нашу земљу и који увек за све само кажу хајде да обезбедимо да држава да још више пара. Нема”, љутито је поручивао Вучић 3. јула 2020. године.

Изјава о перачима прозора – очигледна лаж за коју је морао да се извини

Јавност се још увек живо сећа изјаве председника Србије, Александра Вучића, који је, својевремено због жеље да заштити власти блиске извођаче радова на градилишту „Београд на води“, где су два радника погинула због лоших безбедносних услова, изрекао чувену лаж о перачима прозора.

Он је у обраћању јавности рекао како сваких десет секунди један перач прозора погине у Америци, што је уједно био и његов одговор на питање како коментарише погибију два радника у „Београду на води“.

“Што се тиче оптужби на рачун државе, ја хоћу грађанима…. Мислио сам да то не говорим. Хоћу људима да прочитам само неке податке. Знате ли да у Америци на сваких десет секунди, кад тај посао обављају, гине један од перача прозора”.

Касније кад се испоставило да је председник слагао, па је уследило извињење које, додуше, није толико одјекнуло као његова прва изјава.

Нико није рекао ниједну ружну реч о опозицији у време кампање

За део грађана који слабо памти, председник је припремио и изјаву како током прошлогодишње кампање за парламентарне изборе нико није рекао ниједну ружну реч о странакама из опозиције.

Међутим, они који дуже памте сећају се предизборних спотова које је Српска напредна странка пласирала у поменутом периоду, а где су неки од главних актера управо опозициони лидери.

У споту “Немојте остати у прошлости, гласајте за будућност”, наратор поручује: “Кад останете код куће на дан избора листи Александар Вућић – За нашу децу недостаје глас. Кад листи Александар Вучић – За нашу децу недостаје глас, све опозиционе партије могу да формирају коалицију. Када уједињена опозиција преузме власт, економија пропада.”

И ту није крај помињању опозиције. Лидери странака који не чине власт били су приказани и у споту “Градимо будућност Србије”, уз речи наратора:

„Вође опозиције се само жале и тако омаловажавају уложени рад и велика постигнућа наших доктора и медицинских сестара. Ми уважавамо лекаре, ми уважавамо историјске резултате које смо постигли заједно као нација. Они само ометају борбу против корона вируса, а ми се боримо свакога дана“.

Заказао телевизијски дуел са опозицијом који се никад није догодио

Говорећи једном о томе зашто бежи од телевизијског дуела, Вучић је поново причао о својој храбрости, користећи свој нови омиљени термин – “петорица на једнога”, који је заменио онај из деведесетих “сто за једнога”.

„Ево сад прихватам, доведите их петорицу и ја ћу сам изаћи на крај са њима петорицом. Без икаквих проблема. Доведите их сву петорицу ја ћу да их победим сву петорицу и то код вас у студију. За разлику од Тадића, ја сам ишао у Скупштину безброј пута и са лакоћом побеђивао. И сад вам кажем петорицу их доведите, победићу их петорицу. Само ми дајте да имам исто времена колико их имају њих петорица. Да онај ко влада има исто времена као опозиција. Њих петорицу доведите. Са потпуно различитим ставовима и победићу их свих петорицу заједно. Као и на изборима, На изборима сам их победио десеторицу, не петорицу. Надвикивали бисмо се сувише са десеторицом, а петорицу ћу са лакоћом да победим. Немојте да бринете“, поручио је Вучић у септмебру 2017. гостујући на Радио телевизији Србије.

Обећање да ће сам изаћи на телевизијски дуел са пет опозиционара, гле чуда, никада није испуњено.

Позвао опозицију на тучу, а онда тврдио да то никад није урадио

Након инцидента у Председништву, који је практично сам испровоцирао, Александар Вучић је јавно изговорио да он представнике и лидере опозиције никада није позивао на тучу. Међутим, чињенице говоре другачије – шеф српске државе је бар четири пута, у маниру вође навијача, позвао опозиционаре да дођу да се потуку са њим и да ће он сам изаћи на крај са петорицом.

Како је објаснио председник, није тачно да је некога звао на тучу, већ је, како је објаснио, рекао да они дођу да њега туку.

Изјаву коју је Вучић дао на конференцији за новинаре у Палати Србија прошле седмице, није потребно пажљиво анализирати јер је и на прво слушање и читање све јасно. Председник је поручио је врху Народне странке да је спреман да се потуче са њима.

“Ево ја их молим, комплетно руководство те странке, пошто су много снажни, немојте друге, на мене једног вас петорица се скупите. Овај црногорски националиста, следбеник Секуле Дрљевића, Боривоје Боровић, онај из Трстеника, па онај Гајић, Вук Јеремић и Бора Новаковић. Ево вас петорица мене личнујте, немојте неког другог, да видим како ћете вас петорица заједно то да урадите. Немојте друге, што да гоните ове недужне, обичне људе. Вас петорица дођите”, позвао је председник Србије.

И онда су они дошли. А председник се изненадио и изнервирао.

Уследила је санација штете и покушај председника да убеди јавност да он позив на тучу није упутио.

Чињеница је да је управо то урадио и да то није први пут.

Следи низ Вучићевих позива на тучу које је у претходном периоду упућивао опозицији.

Мај 2021. – „Дођите, ја ћу сам да изађем“

Само месец дана раније председник Србије је опозицију такође позивао на“обрачун“. Све је забележено током гостовања на ТВ Прва.

Тада је, поред позива упућеном наводном шефу кавачког клана Радоју Звицеру да га убије и причи о људским ћевапима, апеловао на своје неистомишљенике да понесу куке и мотике и да ће он сам да се потуче са њима и наравно – да ће их савладати.

“Дођи ти Ст. Протићу, Ђиласу, Јермићу, Јово Бакићу. Хајде дођите заједно, узмите и куку и мотику, ја ћу сам да изађем без ичега. Хајд’ па да вас видим шта ћете да урадите, јунаци једни”, поручивао им је Вучић.

Јун 2019. – „Реците где да дођем“

Током 2019. године, председник Србије је поновио скоро па идентичан позив. И тад је говорио о својој храбрости, поручујући да ће сам изаћи на крај са њих петорицом, јер је снажнији и паметнији.

“Дођите сва петорица. Обрадовић, Јеремић, Ђилас, Бакић. Реците где да дођем. Вас петорица на мене једног да пребијете, да добијем те грдне батине. Хајде, урадите то већ једном, немојте више да кукате и плачете”, рекао је тада Вучић..

Новембар 2017. – „Ево скупите се сви и дођите“

И 2017. током гостовања на ТВ Хепи код Миломира Марића, Вучић је такође говорио да се не плаши никога и да је спреман сам да се потуче против више људи одједном.

“Да нећеш ти Вуче Јеремићу или ти Саша Јанковићу да ме шутираш. Ево скупите се сви и дођите. Мене да бијете који радим по цео дан, ви нерадници једни који никад ништа не радите само чекате да опљачкате ову земљу. Ја Вас да се плашим? Па ви нисте нормални“, рекао је тада Вучић.

Делује да заиста “никада није позвао” опозицију на тучу.