Прочитај ми чланак

Кацин: Парламентарци ЕУ импресионирани Дачићем и Вучићем

0

Београд – Специјални известилац Европског парламента (ЕП) за Србију Јелко Кацин изјавио је вечерас да су чланови делегације ЕП који су у Београду разговарали са премијером Ивицом Дачићем и првим потрепредседником владе Александром Вучићем импресионирани њиховом посвећеношћу и припремљеношћу за преговоре о Космету и наставак европских интеграција.

Кацин је рекао да ЕУ сматра да ова влада има капацитета да направи пробој у дијалогу са албанским властима из Приштине и добије датум за почетак преговора, јер су, како је оценио, две највеће партије у влади усмерене на будућност.

Известилац ЕП за Србију је објаснио да су европски парламентарци уочи сутрашње посете државне секретарке САД Хилари Клинтон и високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон са премијером и потпредседником владе разговорали о изазовима и приоритетима Србије.

„Искрено речено, морамо да истакнем су објица, како премијер тако и први потпредседник, наступили веома елоквентно, професионално и посвећено. Моје колеге биле су импресиониране њиховом посвећеношћу и прирпемљеношћу за сустрашни разговор“, рекао је Кацин.

Према његовим речима, импресионира то што 35 година није било правог дијалога између Београда и албанских власти из Приштине на највишем нивоу, а ова влада га је започела.

„Можда за неке сусрет Дачића и (косовског премијера Хашима) Тачија у Бриселу није толико значјанан, али за мене, као некога из бивше СФРЈ, то је права порука у право време“, казао је известилац ЕП за Србију.

Како је појаснио, не ради се ту само о једнократном сусрету, већ вољи да се у дијалогу постигну реузлтати и да се „више размишља о будућности и генерацијама које треба да живе у будућности“

Кацин је, уочи истека првих 100 дана рада владе, рекао и да ЕУ сматра да влада има капацитета да реши најважнија питања.

„Мислим да је влада добро искористила ових 100 дана за уходавање. Свакако има трзавица што се види у медијима, али није најважније ко кога хапси. Знатно је важње да је она посвећена пробоју у дијалогу, добијању датума за почетак преговора о чланству у ЕУ и да разуме да нико уместо ње не може то да уради“, навео је Кацин.

Парламентарци са Дачићем и Вучићем нису разговарали о прошлости, већ о будућности и о томе како да се обезбеди економски развој, рекао је Кацин и додао је евентуални „историјски договор о Косову“ један од начина за то.

„Евентулани историјски договор Београда и Приштине ће цео регион учинити изузетно занимљивим трржиштем за страна улагања… За то је потребна стабилност и посвећеност европским интеграцијама, а Србија ће за узврат вратити себи улогу коју је имала, али је погрешним стратегијама изгубила“, поручио је Кацин.

Делегација Одбора за европске интеграције ЕП и чланови Одбора за безбедност, како је додао Кацин, бораве у Београду поводом ситуације везане за наставак дијалога Београда и албанских власти из Приштине, а сутра ће продужити на Космету где ће разговорати са представнцима привремених албанских  инстуција у Приштини.

 

(Танјуг)