Прочитај ми чланак

КАБИНЕТ: Проевропско опредељење Николића је добро познато свима

0

Став председника Србије Томислава Николића о отварању поглавља у процесу европских интеграција Србије је заједнички са оним који износе државни функционери.

7

Фото: Фонет

Став председника Србије Томислава Николића о отварању поглавља у процесу европских интеграција Србије је заједнички са оним који износе државни функционери.

Ово је речено је Данасу у кабинету председника Србије, у одговору на питање због чега се Томислав Николић уопште није изјаснио о том, како је оценио врх власти – једном од најзначајнијих дана у Србији.

О отварању поглавља изјаснили су се све парламентарне и непарламентарне странке у Србији, државни званичници, представници цивилног друштва, готово сви актери јавно живота – осим председника Србије. Због тога је Данас на Андрићевом венцу затражио одговор на питање зашто је такав случај.

– Отварање поглавља је нешто на чему су све државне институције дуго и напорно радиле. Став који у вези са тим износе државни функционери је заједнички став и све је већ речено. Пуноправно чланство Србије у ЕУ је оно чему тежимо, то је председник истицао безброј пута до сада, и такво опредељење председника је јавности добро познато – речено је нашем листу на Андрићевом венцу.

Бојан Костреш, заменик председника Лиге социјалдемократа Војводине истиче за Данас да су Николићу ближе евроазијске него европске интеграције.

– Председник Николић тиме што никад није повукао изјаву да Србија треба да буде „руска губернија и црна рупа на европском ћилиму“ јасно показује да су му евроазијске интеграције ближе од ЕУ. Надам се само да ће одустати од руске базе у Нишу и да са позиције председника неће опструирати наш пут у Европу – напомиње Бојан Костреш за наш лист.Према речима Санде Рашковић Ивић, председнице Демократске странке Србије, било би добро да је председник Србије нешто рекао о о отварању поглавља.

– Међутим, он није имао шта да каже. Односно, није имао ништа лепо да каже. Сва поглавља падају пред случајем рушења у Савамали. Да је Николић нешто рекао поводом отварања поглавља, морао би да каже и да је Србији потребан тутор да би била уређена држава. Због чега, након четири године на власти, нису реформисали правосуђе – истиче саговорница Данаса.

Расим Љајић: Не видим нужност да се председник изјасни

– Заиста не видим нужност да се председник Србије Томислав Николић изјашњава у вези са отварањем поглавља. Он је више пута истакао да се залаже за чланство Србије у Европској унији. Не мора председник да се оглашава сваким поводом – оцењује за Данас Расим Љајић, потпредседник Владе Србије.