Прочитај ми чланак

ДОДИК ЖЕСТОКО ПОСЛЕ ОСЛОБАЂАЊА ОРИЋА: Позивам Србе да изађу из институција БиХ!

0

Срамна одлука Суда у БиХ још једна је потврда да за убице и злочинце попут Насера Орића нема казне, а да за побијене, преклане и мучене српске жртве нема никакве правде", наводи се у саопштењу које потписује министарка правде Нела Кубуровић.

Додик је нагласио да су сведоци застрашивани свих девет година колико је трајало суђење.

„Председник судског већа је био Бошњак. Ово је прилика да рехабилитијумо причу о већ заказаном референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ. Позивам све Србе да изађу из свих иниституција Тужилаштва и БиХ“, истакао је Додик.

Председник Српске је додао да је овакво понашање Суда БиХ недопустиво.

„Ја ћу позвати све важне људе у Српској и ово је тачка преко које се неће проћи. Чињеница је да је чак и било Бошњака који су сведочили против Орића и то није било довољно за пресуду“, нагласио је Додик.

Министарка правде: „Нема правде за српске жртве. Како остаје невин онај који је копао очи и убијао?“

Министарка се у саопштењу пита „да ли онај ко је на најбруталније начине убијао цивилно становништво, копао очи и резао гркљане Србима у селу Залазје, остаје невин за злочине које је починио?“.

 

– Да ли десетине очевидаца и сведока тих мучних и мрачних сећања нису довољна потврда да убице и мучитеље стигне правда и казна. Мртве очи Слободана Илића, Милутина Милошевића, Митра Савића и многих других оваквом одлуком заувек остају дубоко закопане у црним сећањима њихових породица, пријатеља и свих нас. Мрачна истина је данас прогледала – да се само за српске жртве не зна име и презиме њихових џелата, имена оних који су им на најбруталнији начин одузели животе. Да ли правда и право не познаје убиство, силовање, вађење очију, мучење стараца и деце, само зато што су они Срби? Да ли је то помирење којем државе из региона теже? – наводи се у саопштењу.

Ми у Србији видимо жртву, бол, убиство, почињен злочин… а, не да ли је неко Србин, Хрват или Бошњак. Свако мора да одговара за оно што је починио, и ми од тога нећемо одустати, наводи се у саопштењу министарства правде.

– Верујем да ће Виши суд у Београду пред којим се и даље води поступак за ратне злочине против Насера Орића за убиство девет цивила наставити да води овај случај, јер најмање што дугујемо српским жртвама и њиховим породицама, јесте истина од чије су руке изгубили свој живот. Србија неће одустати од политике помирења и добросуседских односа у региону, али то морају све државе једнако да желе и буду посвећене томе – закључује се у саопштењу.

Командант Армије БиХ у Сребреници Насер Орић ослобођен је данас у Сарајеву кривице за злочин над Србима.

Првостепеном пресудом оптужби је ослободјен и Сабахудин Мухић, бивши припадник територијалне одбране Армије БиХ, пренела је регионална телевизија Н1.

Орић и Мухић били су оптужени да су учествовали у убиствима три српска заробљеника у местима Залазје, Лолићи и Куњерац.