Прочитај ми чланак

Отпечаћени британски досијеи: САС и Насер Орић припремали терен за Сребреницу

0

Припадници британског САС-а су, заједно са Насером Орићем, припремали "терен" за сребренички "сценарио" пре и у току јула 1995. године, открива новинар Кит Кларенбег из недавно отпечаћеног досијеа британског Министарства одбране о ратним дешавањима у зони енклаве Сребреница.

Након што је пре три године откривено да, упркос другачијим наводима у бројним хашким и другим пресудама, врх Републике Српске није имао план да осваја Сребреницу, најновији декласификовани тајни досијеи сугеришу значајну улогу обавештајаца британске службе МИ-6 и њене јединице САС у креирању ратних дешавања у Сребреници и околини.

„Шпијуни“ САС-а заједно са Насером Орићем некако су „знали“ много пре српског руководства, да се планира ослобађање Сребренице.

„Терен“ су припремали, наводи новинар Кларенберг и за „нешто ужасно“, а све како би испровоцирали ваздушне НАТО ударе на српске положаје и објекте, што је претходно био циљ и Алије Изетбеговића.

Очигледно је, указује РТРС, да су локалне муслиманске снаге очекивале ваздушне нападе НАТО-а када Војска Републике Српске стигне.

У допису британског Министарства одбране од 11. јула, наиме, како наводи овај истраживачки новинар, наведено је да је „недавни напад ВРС на Сребреницу био подстакнут сталним (муслиманским) нападима“.

Кларенберг сматра да постаје очигледно да су локалне муслиманске снаге очекивале ваздушне нападе НАТО-а када ВРС стигне, а Британци су им очигледно дали довољно основа да верују да ће до њих доћи.

Он то све, према писању „Гласа Српске“, повезује са изјавама генерала Филипа Мориона, који је командовао мировним снагама УН, који је тврдио да је Алија Изетбеговић намерно саботирао напоре за евакуацију, јер није био у позицији да стратешки добије битку: „Његов циљ је био да осигура интервенцију међународних снага“.

Британска обећања, указује Кларенберг, могу објаснити недостатак отпора муслимана против упада Војске Републике Српске.

Према речима Кларенберга, осим активног учешћа у догађајима у вези са Сребреницом, британски обавештајци су, како указују документа у које је имао увид, одиграли значајну улогу и у прикупљању доказа о наводним ратним злочинима.

„Британске власти, укључујући САС, преузеле су вођство у хватању оптужених Срба. Један од осуђених за геноцид био је и Радован Караџић. Али, ни у једном тренутку током суђења није поменута тајна јединица САС, која је деловала у Сребреници, а камоли позвана да сведочи“, истиче Кларенберг за „Грејзон“, а преноси „Глас Српске“.

Западњачке „архитекте“ балканске историје, скривањем доказа и сведочанстава, скоро четири деценије, чине злочин према истини и правди у БиХ, наводи РТРС, подсећајући да се то дешава још од 1992. године, када се у тајним фиокама Савета безбедности „загубио“ извештај генералног секретара УН Бутроса Галија о потпуном повлачењу ЈНА са територије БиХ.

Годину дана касније, наводи медиј, у седишту УН у Њујорку, напрасно је нестао, па тек четврт века касније „пронађен“ документ тзв. међународних мировњака о масакру над, већ тада више од 1.000 Срба око Сребренице.

Међу „скривачима“, констатује РТРС, предњаче америчке и британске службе, а посебно Британци који су, посредством Специјалне ваздушне службе САС у Сребреници били свеприсутни и деловали су мимо ланца командовања међународних мировњака и рачуне полагали само Лондону.