Прочитај ми чланак

ЈОВО БАКИЋ: Косово је одавно независно, само је терет на леђима Србије

0

Социолог Јово Бакић најавио је оснивање опозиционе левичарске странке за коју верује да је способна да "на јуриш" освоји значајан број гласова и наводи да је у овом тренутку ближи томе да се изађе на изборе.

„Од 1990. наовамо то ће идеолошки бити најјасније профилисана левичарска партија. Оснивају је искрени левичари, свесни да Социјалистичка партија Србије или Покрет социјалиста нису левичарске странке, јер спроводе неолибералну политику и прибегавају јефтиној националистичкој и социјалној демагогији. Наша партија ће бити посве другачија“, рекао је Бакић за нови број недељника Време, наводећи да је странка у „фази настанка“.

Партију ће инити људи који већ деценију до две активно раде на јавној сцени, али нису били активни у страначком политичком животу

Бакић је објаснио да ће је чинити људи који „већ деценију до две, активно раде на јавној сцени, неки и дуже, али нису били активни у практичном, односно страначком политичком животу“, а да је „сада међу њима сазрело уверење да је тренутак да се крене са страначким деловањем“.

Део опозиционо оријентисаних грађана свакако ће изаћи и гласати

Наводећи да је у овом тренутку ближи томе да се изађе на изборе, он је рекао да је „главни разлог процена да ће део опозиционо оријентисаних грађана свакако изаћи и гласати за некога за кога процени да спада у опозицију“.

Да је грађански притисак масовнији и јачи не бих био против бојкота избора

„Наравно да ће један део грађан на бојкотовати изборе или ће просто наставити да не гласа. Али по мом мишљењу број тих људи неће бити довољно велик да доведе у питање легитимитет избора“, рекао је Бакић, наводећи да износи сопствени став, а да ће о томе шта чинити, тек разговати у новој партији.

Он је рекао и да не би био против бојкота избора да је грађански притисак масовнији и јачи.

„Када би на дан избора на улице изашло макар сто хиљада људи да протестује, онда би то имало смисла. Али, бојим се да неће бити више од две до три хиљаде“, рекао је Бакић.

„Самоодбрана“ одустала од политичког ангажмана

На питање да ли ће та нова странка имати име Самоодбрана или неко друго, он је рекао да је Самоодбрана „одустала од политичког ангажмана, јер је премало њених чланова било спремно да уђе у активну политичку борбу“, али ће „њени чланови наставити да критикују власт и биће присутни у политичком животу с циљем цивилизовања услова друштвеног живота“.

„Косово представља тег на леђима Србије“

На питање о Косову, Бакић је рекао да је оно одавно независно.

„Мени се чини да Косово представља тег на леђима Србије, али да постоји простор да се за српску заједницу на Косову обезбеде међународна јемства, да се српске цркве и манастири ставе под међународну заштиту, да имају екстериторијални статус. То је нешто реално и то би се могло остварити, као и персонална аутономија“, рекао је Бакић.