Прочитај ми чланак

Јовановић: Наступ Николића у УН неискрен и дубоко штетан по националне интересе

0

ceda vizija

(Танјуг-Бета)
БЕОГРАД – Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић оптужио је вечерас председника Србије Томислава Николића да је свој говор у УН говор искористио да распламса антизападно расположење и оценио да је Николићев наступ био непотребно свађалачки, неискрен и дубоко штетан по националне интересе Србије.

„Уместо бриге за жртве и искрене борбе за ефикаснију правду, председник Републике је наступио у маниру и речником који је користио и док се готово 20 година разрачунавао са међународном заједницом и гурао земљу у изолацију“ навео је Јовановић у писаној изјави достављеној агенцији Бета.

Јовановић је оптужио Николића да је злоупотребио политичке околности у којима се Србија налази, неспоразуме са ЕУ и САД, и говор искористио да распламса антизападно расположење и додатно појача емоције које друштво могу гурнути у фрустрацију, отежати постизање споразума и коначан завршетак југословенског конфликта чије политичке последице још увек трају.

„Приступ, аргументи и метафоре које је Николић користио не приличе шефу државе који води рачуна о интересима своје земље. Говорница пред Уједињеним нацијама није политичка ни страначка позорница, нити простор за браниоце оптужених пред Трибуналом. Нажалост, председник Републике је то игнорисао и пропустио прилику да покаже државничку и дипломатску озбиљност“, оценио је Јовановић.

Уместо озбиљне расправе о дометима поступака пред Хашким трибуналом и указивања на проблеме који народи на простору бивше Југославије имају у процесу превладавања прошлости,Николић је иступио као острашћени бранилац оптужених и осуђених пред тим судом, обраћајући се пре свега домаћој јавности.

„Николић није свестан да је постао председник Републике и да оно што говори представља званичан став ове земље. Несхватљиво је зашто је председник изабрао митингашки приступ у коме је, намерно или из незнања, напао све сталне чланице Савета безбедности, све чланице Уједињених нација и све судије Трибунала, не водећи рачуна о последицама по земљу“, навео је Јовановић.

Антић: Ковачи лажне историје не могу да прођу

БЕОГРАД – Саветник председника Србије Оливер Антић изразио је очекивање да ће данашња дебата у Генералној скупштини УН о раду Хашког трибунала допринети осујећивању покушаја да се напише лажна историја Балкана.

„Кује се лажна историја, и најважнији ефекат говора председника Томислава Николића је да се разоткрије тај план и каже да ковачи лажне историје не могу лако да прођу“, рекао је Антић за Телевизју Б92.

Антић је формирање Хашког трибунала назвао „голом силом“, истакавши да је он основан у тренутку када је у делу светског јавног мњења већ формиран утисак да су сви у грађанском рату у бившој Југославији чинили злочине, али да су их само Срби чинили плански и систематски, и да је ту тезу настојао да поткрепи.

Многи угледни светски правници су, према Антићевим речима, много строжије критиковали Хашки трибунал, а поређење тог суда са Инквизицијом, за којим је данас у Њујорку посегнуо и председник Николић, јесте сасвим умесно.

„Инквизиција је била међународно признати суд у средњем веку, а то је врло слично данашњем систему. Било је потребно више од 300 година да се рехабилитују жртве Инквизиције, ја се надам да ће жртве Хашког трибунала бити рехабилитоване у много краћем року“, рекао је Антић.

Упитан каква је корист за Србију од данашње дебате у Генералној скупштини УН и говора председника Николића, Антић је рекао да свакако не може бити користи од тога да Србија лаже саму себе да је рад тог суда сасвим ваљан и регуларан.

pol-ivan-mrkicМркић: Гвоздена аргументација Николића

Њујорк — Председник Томислав Николић у обраћању УН изрекао оно што већина грађана Србије мисли о Хашком трибуналу, сматра министар спољних послова Србије Иван Мркић.

„Председник (Томислав Николић) је изрекао оно што велика већина наших грађана мисли. Све што је Николић говорио утемељено је на гвозедној аргументацији“, рекао је Мркић у изјави дописнику Тањуга у паузи одржавања јавне дебате о раду међународних кривичних судова која се одржава у седишту УН.

Објашњавајући зашто је Србија незадовољна, шеф дипломатије је изнео податак да су Срби осуђени на укупне казне у висини од 1150 година, а да су припадници свих осталих народа осуђени на педесетак година затвора. 

„Обесмишљена је сврха постојања трибунала, који је требало да нас мири, а дешава се нешто супротно. Ми као власт покушавамо да се миримо са суседима, а онда трибунал доноси пресуде које то кваре“, истакао је Мркић. 

Он је додао да Србија не одустаје од помирења у региону, али да је током данашње дебате хтела да каже да то што је Трибунал радио није помогло да до тога и долази. 

„Хтели смо да пошаљемо у светској организацији поруку да овакви механизми треба да послуже стварном помирењу и спровођењу правде, да би свака страна осетила исти ниво задовољства или незадовољства. То се није догодило у функционисању Хашког суда“, закључио је Мркић. 

Министар спољних послова Србије је поновио да Србија и даље очекује да ће осуђеним припадницима српског народа бити омогућено да казну служе код куће из хуманитарних разлога.