Прочитај ми чланак

Јовановић: Активирајмо се, да имам за кога да гласам не бих се бавио политиком

0

Председник Демократске странке Србије и члан Председништва покрета "Метла 2020" Милош Јовановић изјавио је за Н1 да је та опозициона организација група људи којима је мука од свега. "Метла 2020" се, како је објаснио, пре свега залаже за промени изборног система који је, према његовом мишљењу, корен свег зла у држави.

Јовановић је у Дану уживо ТВ Н1 подсетио да је још 2005. у НИН-у, у време када је био асистент на Сорбони, писао против феудалне демократије, те да се лично залаже за већински двокружни систем, али да то не значи да није отворен за расправу и о другим моделима.

Садашњи пропорционални систем – у ком грађани гласају за странке, а не за своје представнике именом и презименом – узрок је и буразерске економије, и страначког запошљавања, и корупције, и недостатка слободе медија, истакао је председник ДСС-а.

„Нико није бирао Маријана Ристичевића – немам ништа против, немам ништа за! Свако ће имати свој легитимитет, иза свог имена и презимена. Нећете имати кога да врши притисак на медије, правосуђе, намешта тендере“, уверен је.

Додао је и да је „Метла 2020“ учинила нешто што ниједна друга организација није, а то је смена генерација.

„Делује помало грубо, можда мало препотентно, али да сам задовољан политичком сценом, не бих се бавио политиком, да имам за кога да гласам, не бих се бавио политиком“, казао је Јовановић.

Узрок тензија нису социјалне прилике већ иритантност Вучићеве власти

Упитан како ће мотивисати грађане да подрже „Метлу“, Јовановић је рекао да ту нема магичног штапића, већ да ће морати да раде исто што и други – да иде у медије који га зову, и разговара с људима на терену.

Значи ли то да „Метла 2020“ улази у предизборну кампању? Јовановић је објаснио да је више реч о спремању за излазак на изборе, будући да покрет још није донео коначну одлуку да ли ће учествовати у бојкоту или не.

Његов лични став познат је од раније – бојкот, сматра Јовановић, у тренутним околностима није сврсисходан.

„Када бих сигуран био да ћемо за шест месеци до годину дана после бојкота, имати чисте услове, био бих најгласнији за бојкот (…) Стање није толико лоше да је предреволуционарно. Није ни добро. Да је добро, радио бих на факултету и био са породицом. Јесу велике тензије у друштву, али нису толико због социјалних прилика, које нису сјајне, колико због иритантности власти, начина како Вучић води државу, како изледају медији – и кад имате дебату, опет је немате, био сам у ‘Упитнику’, и било је као са Мариником Тепић, можда још и горе. Орлић виче, Ђурић виче… То нас све иритира – примитивизам, бахатост“, истакао је.

Одлука о бојкоту била би лакша да нема локалних избора

Додао је, међутим, да није претерано задовољан ни начином на који део опозиције одговара на све то, и да нпр. фарбање врата РТС-а није прави начин деловања.

Одлука о бојкоту, како је рекао, била би лакша да нема локалних избора, а овако опозиција ризикује да изгуби и оно мало општина у којима је на власти.

Зато ће „Метла“, како је рекао, покушати да пробуди грађане и мотивише их да се активирају у политици.

„Не морате у ‘Метлу’, идите у ПСГ, идите у СЗС. Немамо право да мислимо на Нешу Стефановића и његов лажни докторат, ако прави доктори не уђу политику. Волео бих да се више грађана укључи. Ако се то не оствари, заслужићемо нашу судбину“, поричио је председник ДСС-а.

Нико са стране нам неће решити нашу ситуацију

Подсетио је и да је ДСС напустио дијалог о изборним условима на Факултету политичких наука, када су схватили да је то губљење времена, док у разговорима у којима посредују представници Европског парламента, не учествују из принципа.

„Ако сами нисмо способни да решимо нашу ситуацију, онда је нико са стране решити. Мени је симптоматично и једнако тужно оно што је Ђорђе Вукадиновић једном препричао као сецну – дакле, они су сви били мирни на том састанку док је представник Европског парламента био у просторији, кад је изашао на паузу, кренула је граја, а кад се вратио, смирили су се сви као бубице. Ако смо то ми, и не можемо боље, заслужујемо своју судбину“, поручио је Јовановић.

Додао је и да не треба имати илузије да је у оваквој ситуацији могуће променити власт на идућим изборима, али је уверен да ју је могуће уздрмати. Ако нема револуције, објаснио је Јовановић, онда се иде еволуцијом, етапно и потребно је стрпљење.

„Слободан Милошевић се променио и Вучић ће се променити, неће он бити већан“, казао је.

Замрзнути конфилкт се намеће у одсуству бољег решења

Упитан о иделогији покрета, и ставу „Метле 2020“ о европским интеграцијама и Косову, Јовановић је рекао да јесте патриота и националиста који воли своју земљу и не мрзи никог другог, али да ситуација у којој се земља налази није питање национализма, чак ни Косова.

Добро познати став ДСС-а о Косову не мења – нема предаје, нема потписивања, нити било каквог признања сецесије.

Замрзнути конфликт се намеће у одсуству бољег решења, казао је Јовановић, оценивши да би сценарио разграничења, о којем се спекулише у јавности, само отворио нове геополитичке проблеме и још 30 или 50 година тензија у региону и расправе где су чије границе.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!