Прочитај ми чланак

Јован Јањић из „Ми глас из народа“, биће нови потпредседник парламента…

0

Представници девет посланичких група током другог дана консултација у Скупштини Србије, без присуства представника коалиција Србија против насиља и НАДА, договорили су да ће Ани Брнабић, будућој председници парламента у раду помагати још шест потпредседника.

Српска напредна странка ће имати два потпредседника, а по једног потпредседника парламента ће имати Социјалистичка партија Србије, мањинске заједнице Бошњака и Мађара, а договор је да ће потпредседник парламента бити и Јован Јањић из опозиционе листе Ми глас из народа, чији је шеф посланичке групе Бранко Павловић.

Према постигнутом договору, две опозиционе групе руководиће и радом два скупштинска одбора.

Павловићев Ми глас из народа руководиће Одбором за дијаспору и Србе у региону, док ће другој посланичкој групи Ми глас из народа, Бранимира Несторовића, припасти руковођење Одбором за образовање, науку и технолошки развој.

„Одборима за уставна питања, финансије, правосуђе, спољне послове, контроли служби безбедности, КиМ и Админстративним одбором руководиће Српаска напредна странка, Маријан Ристичевић ће и даље бити на челу Одбора за пољопривреду, док ће на челу одбора за евроинтеграције и даље бити посланици из СВМ“, каже за Данас саговорник из парламента Србије и додаје да ће председнике различитих одбора делегирати шест посланичких група: СНС, СВМ, СПС, ПУПС, СДПС и ПС-НСС-УС-РС.

Постигнут је и договор о саставу скупштинских делегација. По први пут ће бити формирана и делегација у заједничком Парламентарном форуму Република Србија – Република Српска, који је установљен крајем прошле године.

Уз Ану Брнабић, која је предложена за председницу НСРС потписима 156 народних посланика, у најужем руководству српског парламента, како нам је речено, извесно је да ће се наћи највећи број жена до сада.

Владимир Орлић, потпредседник ГО СНС, у саопштењу на званичном сајту напредњака написао је да ће скупштинске службе током дана обавестити групе које су одбиле позив Стојана Раденовића, како је рекао, свих шест група насталих поделом листе „Србија против насиља“ и ДС С/ПОКС да уколико желе имају могућност да предложе више од 100 чланова одбора и више од 20 чланова међународних делегација укључујући и места у делегацији која се састаје са Европским парламентом.

„Групе које су одбиле позив Стојана Раденовића да учествују у дијалогу, вероватно превише заузете физичким нападима на жене и насиљем над активистима СНС, а то су свих 6 група насталих поделом листе „Србија против насиља“ и ДСС/ПОКС, од стране скупштинских служби ће током дана бити обавештене да имају могућност да предложе више од 100 чланова одбора и више од 20 чланова међународних делегација, уколико то желе“, написао је Орлић.

У Скупштини Србије јуче и данас трајале су консултације посланичких група о избору потпредседника и чланова радних тела.

Консултацијама су присуствовали представници листе „Србија не сме да стане“ – Владимир Орлић, Маријан Ристичевић, Марина Рагуш, Јасмина Каранац, председник ПУПС-а Милан Кркобабић, коалиције око СПС Снежана Пауновић и Живота Старчевић, као и Елвира Ковач из Савеза Војвођанских Мађара. Присутни су били и посланик Бранко Лукић из посланичке групе „Ми глас из народа Др Бранимир Несторовић“, као и посланик из друге групе – „Ми глас из народа“ Бранко Павловић.

Након консултацијама, које је сазвао председавајући, најстарији посланик, Стојан Раденовић, нико од учесника није се обратио медијима.

Раденовић је раније за понедељак, 18. март, заказао наставак конститутивне седнице на којој треба да се изабере председник парламента, за кога је СНС предложила Ану Брнабић, као и потпредседници Народне скупштине, а на дневном реду је и именовање генералног секретара и избор радних тела.