Прочитај ми чланак

Јонуз Муслиу: Албанци с југа Србије да прогласе скупштину „прешевске долине“

0

Jonuz-Musliu-360(Срна)
Након одлуке одборника српских општина са севера Косова о конституисању привремене Скупштине Аутономне покрајине Косово и Метохија, предедник општине Бујановац Јонуз Муслиу огласио се у име Албанаца из општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, тражећи да и „Албанци прогласе скупштину прешевске долине“.

„Послије одлуке Срба са сјевера Косова, неопходно је да ми Албанци из прешевске долине прогласимо нашу албанску скупштину“, наводи се у саопштењу Муслиуа. 

Он је оцијенио да је то легитимно право Албанаца са подручја општина Прешево, Медвеђа и Бујановац и да то право представља потврду посвећености Албанаца ове три општине да добију иста – реципрочна права која имају Срби на Косову. 

„Ово је прави тренутак да донесемо одлуку о проглашењу скупштине Албанаца прешевске долине“, наглашава Муслиу, позивајући политичке лидере, одборнике, политички и национални „дискурс“ да се уједине око његовог приједлога који подржавају, како тврди, сви Албанци са подручја три општине са југа Србије. 

Он је констатовао да су Срби данашњом одлуком о проглашењу Скупштине АП Косова и Метохије прогласили аутономију на Косову и најавили отцјепљење и припајање Србији што би, како је навео, морали да ураде Албанци на југу Србије.