Прочитај ми чланак

ЈЕЗИВО: „Вишемилионски државни пројекат је заправо радни логор“

0

Портпаролка Демократске странке и повереница Градског одбора ДС у Зрењанину Алиса Коцкар изразила је данас озбиљну забринутост због вести које долазе из Зрењанина у вези са изградњом и радом фабрике гума Линглонг. Портпаролка демократа тврди да је овај пројекат проблематичан из минимум три разлога – због евидентног кршења људских права, спорног финансирања од стране државе, али и са еколошког аспекта.

– Уместо пројекта који ће грађанима Зрењанина обезбедити запослење и бољи живот, Српска напредна странка нам је пружила прилику да уживо видимо оно што смо до сада могли само на филму: сиромашне, обесправљене и понижене раднике, третиране као робове, који долазе из стране земље у потрази за бољим животом, остају без пасоша и свих права, немају могућност слободног кретања, здравствене заштите и повратка кући, живе у застрашујуће лошим условима и морају да раде онолико колико им газде кажу и када им кажу. Организације Астра и А11 оправдано сумњају да су ови радници жртве трговине људима и тим поводом обратиле су се надлежним институцијама које и даље остају неме. То је велика срамота за наш град и за целу државу – изјавила је Алиса Коцкар.

Демократска странка противила се доласку кинеске компаније у Зрењанин још 2018. године, баш због начина на који је читав посао закључен – нетранспарентно и без бриге о животној средини. Образац је испрва био исти као и када је грађен пречистач воде, који је грађанима Зрењанина одузео 6 година живота и наде, државно земљиште и огромну количину буџетског новца, али пијаћу воду није донео. Захваљујући преданом раду удружења грађана и опозиције, бројна кршења грађевинских и еколошких прописа постала су јавна и предузети су неопходни законски кораци. Ипак, реакција институција је изостала.

– Државни пројекат у који су уложени милиони евра данас је радни логор у ком су вијетнамски радници без докумената, а сутра ће им се придружити и наше комшије. Мафијашки режим стално проналази нове начине и разлоге да помогне кинеског инвеститора на рачун грађана, а надлежне институције не предузимају ништа поводом кршења закона. Скандал и срамота у Зрењанину су толиких размера да би у било којој другој држави Влада аутоматски пала, а председник државе који је положио камен темељац моментално дао оставку и заувек се повукао из политике. Ми тај филм нећемо гледати, јасно је, тако да ћемо за нормалан живот, воду, ваздух и добре услове рада, морати да се изборимо заједно са грађанима, у јединственом фронту – закључила је Алиса Коцкар.

Демократе поручују и да Српска напредна странка свету неће доказати да је економски тигар нехуманим третманом радника. Напротив, доказаће само да смо по поштовању домаћих закона, Устава и Повеље Уједињених нација далеко од уређене и цивилизоване земље, да смо с правом означени као хибридни режим, и да смо у најбољем случају изгладнели пас, а свакако не тигар.

– Они који покушавају да нас убеде да су радни логори, који немилосрдно испумпавају новац из буџета, једина развојна шанса Зрењанина, али и Србије, не смеју да буду на власти јер су очигледно или корумпирани или не знају да раде свој посао. Грађани Зрењанина могу и заслужују да раде у фабрикама у којима се поштују закони и у којима су третирани као људи, а не као робови. То је могуће, али не са Српском напредном странком на челу нашег града и државе.