Прочитај ми чланак

ЈЕЗИВИ ПРОЈЕКТИ Вучић хоће да исели људе да би се градиле хидроелектране!

0

Председник Александар Вучић у посети је Златиборском и Рашком округу. Посету је почео у нововарошком селу Сеништа, где је разговарао са мештанима о проблемима који их муче.

Будући да су вода и струја највећи проблеми, Вучић је истакао да би изградња нових капацитета хидроелектране на Бистрици “енергетски спасила Србију”, док су грађани рекли да су спремни да тај пројекат подрже, иако би он подразумевао да се неки од њих и иселе из својих домова.

„До 2028. године морамо да решимо то питање, како бисмо увек имали довољно струје за нас, а и да продајемо региону. Ја сам се спремао да овде разговарам о кравама и овцама, а нисам очекивао да ћемо сада разговарати о енергетици“, рекао је Вучић.

Како је рекао, Бистрица би била најбоља реверзибила за Србију, али и упитао „ко ће да разговара са народом који треба да се исели“.

Међутим, када су му мештани рекли да су спремни да о томе разговарају, Вучић је рекао да је добио „најлепши поклон“.

“Срећан сам што сте ми то рекли. Тиме решавамо пола проблема за Србију. Бистрица би подигла крај, то је огромна инвестиција, цео крај би процветао“, рекао је Вучић.

Он је констатовао да је много проблема са снабдевањем струјом у том крају, Сјеници, Новој Вароши којој је потребна нова трафо станица, повећана са 100 на 220 киловолта.

В.д. директор ЕПС-а Милорад Грчић рекао је да је реално да нови капацитети ХЕ Бистрица буду у систему до 2028. године, што је, каже, велика ствар.

„Без реверзибиле у Бистрици не можемо да преживимо, јер нам привреда и индустрија све више троше. На Светог Николу смо потрошили дупло мање струје него радног дана, што показује да индустрија све више троши. Не можемо да убацујемо нове изворе енергије без реверзибиле“, рекао је Вучић. Како је рекао, ХЕ „Бистрица“ је важнији објекат од ТЕ „Костолац“.

Вучић је додао да већ постоје завршени пројекти за изградњу, као и пројекти финансирања, те да би желео да тај нови пројекат у потпуности припада Србији, иако је вредност инвестиције 600-700 милиона евра.