Прочитај ми чланак

ЈЕЗИВЕ ЧИЊЕНИЦЕ Шта све (не) знамо о фабрици Линглонг?

0

Ни више од 200 упита грађана градској управи Зрењанина, ни кривична пријава против Фенг Wанг и Схили Динг, законских заступника фабрике гума Линглонг и извођача грађевинских радова на њеном градилишту, ни три тужбе Управном суду које је Грађански преокрет поднео против покрајинске и градске власти, ни решење покрајинског грађевинског инспектора који је наложио рушење осам објеката у оквиру фабрике Линглонг јер су изграђени без грађевинске дозволе – ништа од тога није изазвало нити једну реакцију ни коментар власти у Србији.

Кинески зид, како Зрењанинци називају ограду подигнуту око фабрике пнеуматика Линглонг која је у последњих годину дана никла на њиховој плодној равници, подигнут је и око Градске управе Зрењанина, Покрајинске владе Војводине и Владе Србије. Зид ћутања и игнорисања закона и јавног интереса.

„Фабрика гума Линглонг ће, кад и ако почне да ради како је планирано, покосити здравље грађана Зрењанина, Баната а и шире. Производити 40 000 гума дневно, у сред насељеног простора и на сред плодног земљишта, значи: тоне отровног уља, чађи, киселине, материја које имају непријатан мирис“, каже Душан Кокот из организације Грађански преокрет која од почетка градње ове фабрике скреће пажњу јавности на то шта она доноси. Недавно су покренули кампању „Воду немамо, а шта ћемо са ваздухом“ у којој поново траже стопирање изградње фабрике Линглонг док се не донесе адекватна Студија о процени утицаја на животну средину и не утврди какве последице производња десетина хиљада гума дневно оставља на здравље Зрењанинаца и да ли је кинески инвеститор предвидео мере заштите од загађења.

Зрењанин је град који 17 година нема воде за пиће. У овом, некад великом индустријском центру, већ је стасала генерација деце која никада није пила воду са чесме. Ако су се научили да живе без пијаће воде из чесме, да ли треба да пристану да им се загађују и ваздух и земља, питају се у Грађанском преокрету. Тешко је допрети до грађана Зрењанина и пренети им све информације о томе какве последице ће Линглонг донети грађанима овог дела Војводине; градска власт не одговара на упите, медији под контролом локалне и покрајинске власти, а посебно национални, се овом темом не баве.

У среду, 3. новембра, поводом Међународног дана чистог ваздуха, Грађански преокрет ће на Тргу слободе у Зрењанину покушати да својим суграђанима представи све важне информације у вези са фабриком Линглонг. Под називом „Дингдонг, дингдонг – знате ли шта је важно за Линглонг?“, поставиће изложбу плаката са главним информацијама а на видео биму ће емитовати филмове, ТВ прилоге и спотове, направљене о овој кинеској инвестицији.

„Имаћемо своје „зидне новине“ и своју малу телевизију и тако ћемо информисати своје суграђане, кад нема другог начина“, каже Драгана Поповић из Грађанског преокрета.

Гумарска индустрија спада у најпрљавије индустрије на свету. Врло се пажљиво бира где ће оваква постројења бити подигнута, а озбиљне државе врло строго процењују које системе заштите такви инвеститори морају да уведу. Линглонг не послује нигде ван Кине, а једина фабрика коју су имали ван своје земље, на Тајланду, је делимично изгорела па је убрзо и престала са радом.

Зашто ову фабрику нису одлучили да граде негде у Европи, у некој богатијој земљи, са бољом путном инфраструктуром, може се само претпоставити. Једна од претпоставки лежи и у чињеници да је Влада Србије овом инвеститору поклонила скоро 100 ха земљишта и више од 80 милиона евра субвенција. Због чега Србија, неразвијена у поређењу са суседима, а камоли са богатијим европским земљама, треба да поклања било шта једној глобалној мегакорпорацији?

Ако у среду дођете да прочитате ове зрењанинске „зидне новине“ видећете и копију решења грађевинског инспектора Секретаријата за саобраћај, грађевинарство и енергетику АП Војводине који је наложио рушење осам објеката унутар фабрике Линглонг. Тај један инспектор, М.Т. потписник тог решења, једини је изгледа који је у овом Секретаријату, а и шире, поштовао закон.

Решење о рушењу стоји у фиоци већ шест месеци, а међу банатским сунцокретима ниче највећа фабрика гума у Европи.