Прочитај ми чланак

Јеванђеље по Вучићу: Ја тебе слушам, ти мене и заједно се прислушкујемо

0

Да ће ова година бити судбоносна за режим Александра Вучића показао нам је на измаку 2020. кад је на пола РТС Дневника 2 почео кампању за опстанак на власти. Зна он да су СНС кочнице отказале, па је на старту предизборне годину створио аферу прислушкивање председника Србије и државни удар! Ал', не лези враже - имао је и кога да оптужи.

Вучић је у таблоиду, који га најсрдачније подржава, у новогодишњем броју рекао да га годину и по дана прислушкују. То исто је у недељу у свом монологу на ТВ Пинк поновио, да л’ у заносу или чему већ, рекао је и да зна ко то ради. Што би се рекло, улетео је себи у стомак, да би већ данас окренуо плочу јер је „то извучено из контекста“. Како истиче, он „мисли“ да зна ко стоји из прислушкивања.

FOTO: Printscreen

– Имам део својих прислушкиваних разговора, ако мислите да треба да постоји већи доказ, реците који је то доказ. Ја чувам те разговоре и никад их нећу дати јер нећу да рушим своју државу. Нама та прича уопште није потребна, али то говори да нису сви заслужили значку коју имају. Надлежни ће то да испитају, али ми имамо толико безбедносних изазова да ми то није неки велики проблем – казао је председник Србије.

И Вучић је опет грађане покушао да направи лудима, као да су грађани сада покренули причу о прислушкивању, а не он. Наравно, по „Вучићевом јеванђељу“ прислушкивање се појављује с времена на време, а и имена су слична – Небојша Стефановић, Ивица Дачић, бивши министри унутрашњих послова. Јер у то време када је Вучић, према његовим тврдњама, прислушкиван – они су водили те секторе безбедности.

Оно што је извесно, јесте да председник Републике по аутоматизму представља најатрактивнију мету за прислушкивање и у другим земљама, али у Србији још више пошто се најбитније одлуке доносе на једном месту.

– У том смислу не би смела да буде новост да обавештајне службе посвећују пажњу комуникацији председника, али је посао контраобавештајне службе да такве покушаје онемогући – истиче Предраг Петровић, програмски директор Београдског центра за безбедносну политику за Данас.

Петровић ову аферу смешта у контекст сукоба унутар СНС-а, али и напомиње да само ефикасна истрага Сектора унутрашње контроле и 5. управе БИА може да покаже да ли су основане тврдње да је председник био прислушкиван или је цела прича исконструисана.

Не може да се не спомене да је сличан сценарио виђен непосредно и по доласку СНС-а на власт. У децембру 2012. године, некадашњи председник Томислав Николић тврдио је да су он и Александар Вучић (први потпредседник Владе и шеф СНС-а) били прислушкивани, за шта је у режимским медијима означен тадашњи начелник УКП-а Родољуб Миловић.

Након тога он и још тројица начелника полиције су смењени, а Миловић је јуче изјавио да је ова последња прича о прислушкивању Вучића конфузна, и да ако се то заиста дешавало око 18 месеци, онда полиција не постоји.

Тајминг „стављања на мере“ се поклапа са склањањем Дијане Хркаловић, бивше државне секретарке, из МУП-а који је тада водио Небојша Стефановић. Опште је познато да је она и након одласка из полиције имала своје људе на одговорним позицијама, а неки од њих су до скоро радили оно што је она од њих захтевала.

Ваља додати и да је председник послао свог највернијег војника Александра Вучића да разруши Дијанину и Стефановићеву заоставштину у МУП-у, па им је ротирао министарства. Шта је сигурно, сигурно је, Небојша је мирнији уз војнике, са полицијом се никад не зна. Ту свако сваког слуша.

Једна од јачих тврдњи бившег министра полиције јесте да је Вучић континуирано прислушкиван од 1995. до 2012. године, због чега је Борис Тадић подносио кривичну пријаву с јесени 2019. Таблоиди блиски режиму искористили су ту констатацију да њега оптуже за прислушкивање опозиције – Николића и Вучића.

Да сапуница добије још неки балончић побринуо се Горан Весић, заменик градоначелника Београд, који је себе означио као „особу преко које је Вучић наводно прислушкиван“. У исто време о томе је причао и Ивица Дачић, у влади Демократске странке министар полиције, тврдећи да су Вучић и Томислав Николић својевремено били прислушкивани и да је он тим поводом наложио истрагу.

А када су причу о незаконитом прислушкивању покренули представници опозиције, да су они као и сви противници режима на „мерама“, МУП и Вучић су заједно тврдили да опозицију нико нити прати, нити прислушкује.