Прочитај ми чланак

ЈЕРЕМИЋ: Организовани криминал у фудбалу стуб ослонац режима

0

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да су организовани криминал у фудбалу и хулигани „један од стубова ослонаца власти“ председника Србије Александра Вучића и да ће борба против тог криминала бити приоритет будуће власти.

„Организовани криминал у фудбалу је међу најдеструктивнијим врстама криминала, јер пушта своје пипке према тржишту наркотика, а повезан је и са насиљем преко хулиганских група“, рекао је Јеремић, који је преко друштвене мреже Инстаграм одговарао на питања грађана.

На питање фудбалера Огњена Коромана „да ли као будућа власт можете да искорените криминал у фудбалу“, Јеремић је одговорио потврдно и истакао да свака држава може да се обрачуна са организованим криминалом ако се за то одлучи, а као доказ је навео обрачун државе са земунским кланом и другим мафијашким организацијама након убиства премијера Србије Зорана Ђинђића.

„Обећавам Огњену да ће нам борба против организованог криминала у фудбалу бити приоритет. Короман и Немања Видић су кренули да раде праву ствар када је реч о ситуацији у Фудбалском савезу Србије. Немојте случајно да одустајете када крену да вас засипају лажима преко послушничких медија. Ударили сте их тамо где их боли, очекујте зверске нападе, али не дозволите да вас то поремети и обесхрабри“, рекао је Јеремић.

Јеремић је на питање грађана да ли Народна странка „има пријатеље у опозицији“, рекао да „улаже ‘квиска‘ и прескаче одговор на то питање, јер жели да данас одржи добро расположење“.

Председник Народне странке је навео да ће се промена власти догодити „у не тако далекој будућности“, јер ће предстојећих пар година бити период бурног превирања у свету, и да би у том периоду могле да се догоде и озбиљне промене у Србији.

„Није потребно много да режим падне, јер почива на трулим основама, колико год некоме споља изгледао монолитно и непобедиво. Када трули корени крену да пуцају, било због екстерног шока или интерног скандала, пад ће бити много бржи од пада претходног недемократског режима Слободана Милошевића из деведесетих година“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да Србија не би требало да уђе у НАТО и да за то, поред емотивних разлога, постоје и чврсти рационални аргументи.

„Рационални аргумент је да Србији у НАТО никада не би веровали и увек би је посматрали као могућу продужену руку Русије, као што сада гледају Црну Гору, која је због тога под сталном присмотром у оквиру Алијансе. На сличан начин би гледали и Србију – ми бисмо били савезници другог реда и имали бисмо безбедносни проблем у односу на савезнике првог реда, попут Хрватске и Албаније, који су стицајем историјских околности наши регионални ривали“, навео је Јеремић.

Јеремић је рекао да су емотивни разлози против уласка у НАТО свежа сећања на бомбардовање 1999. године, и додао да се та емоција неће променити у овој генерацији.

Председник Народне странке, који је и бивши министар спољних послова Србије, истакао је да је „велика лаж да је Србија доживела пораз“ пред Међународним судом правде по питању Косова и Метохије, јер Косово данас не би било у смислу међународне афирмације исто тамо где и пре 10 година.

„Нисмо изгубили на суду, јер да јесмо, не би нас данас терали да нешто потпишемо. Управо је супротно, захваљујући мишљењу Међународног суда правде и дан данас само од Србије и њеног потписа зависи да ли ће Косово постати независна међународно призната држава или не“, закључио је Јеремић.