Прочитај ми чланак

ЈЕДНОМ КОЊУШАР УВЕК КОЊУШАР: „Дан независности САД доживљавамо као свој празник”

0

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је да САД снажно подржавају дијалог о нормализацији односа Косова и Србије и да увек имају свог представника у Бриселу - како би координисале тај процес и дале конкретну подршку том процесу.

„Ја сам одржао два радна састанка с представником САД, пре одржавања званичног састанка. Ови редовни координациони састанци с нашим кључним стратешким партнером, САД, као и са осталим снажним европским државама које подржавају овај процес, веома су битни“, рекао је Тачи на седници Владе Косова.

foto: sputnik

 

Он је најавио и да ће посао делегације Косова у оквиру овог дијалога бити транспарентан, уз редовно извештавање градјана и институција.

„У том циљу, пре поласка на први састанак, појаснио сам моју спремност да известим пред Скупштином Косова, колико год се то пута буде тражило“, рекао је Тачи и додао да Скупштина Косова треба да буде директно укључена процес.

Председник Косова рекао је да што шири политички и друштвени консензус у тој фази дијалога не само да би повећао поверење у тај процес, већ би и ојачао делегацију Косова.

ТАЧИ ЈЕ, НА ПРОСЛАВИ КОЈУ ЈЕ У ПРИШТИНИ ОРГАНИЗОВАО АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР НА КОСОВУ ГРЕГ ДЕЛАВИ, ИЗЈАВИО ДА ЈЕ НА КОСОВУ ПРОСЛАВА 4. ЈУЛА, ДАНА НЕЗАВИСНОСТИ САД, УВЕК ПОСЕБАН И ЕМОТИВАН ДОГАЂАЈ КОЈИ МНОГИ НА КОСОВУ СМАТРАЈУ КАО СВОЈ ПРАЗНИК

„Надам се да ће лидери политичких странака схватити њихову одговорност према државним институцијама, а изнад свега према градјанима земље“, рекао је Тачи и додао да Косово има своје легитимне, државне и демократске институције, те да нико не треба да претендује да доводи у питање њихов уставни и законски легитимитет.

Рекао је да је пред полазак на први састанак у Брисел послао јавни позив политичким субјектима да се придруже косовској делегацији.

„Дођите, постаните део делегације Косова и покажите ваше знање и патриотизам за преговарачким столом. То је прави поступак, најрационалнији и најхрабрији поступак који очекују грађани Косова. Све остало, све неосноване и неодмерене критике, показују само знаке замора и недостатка одговорности и храбрости“, рекао је Тачи.

Тачи је казао да је на састанку у Бриселу јасно указао да је Косово одлучно и веома заинтересовано да постигне коначни правно обавезујући споразум са Србијом.

Додао је да Косово треба да прихвати дијалог, као једино средство за нормализацију односа са Србијом, јер у случају да одбије тај дијалог, онда ће ЕУ и остали партнери окривити Косово за неуспех дијалога.

„Шта више, евентуално непостизање споразума подразумева крхки мир, затегнуте међудржавне односе који ће имати негативан ефекат на регион, а и шире. Мислим да нас сви ови разлози, а и многи други, које нећу поменути, обавезују све да радимо одлучно, како бисмо нашли начин и смелост да постигнемо коначан споразум“, рекао је Тачи.

НАТО: Напредак, али треба радити на нормализацији са Србијом

Председник Парламентарне скупштине НАТО-а Паоло Али изјавио је у Приштини да НАТО види стварни напредак на Косову, али је оценио и да Приштина треба још тога да постигне, посебно на пољу нормализације односа са Србијом.

После сусрета с премијером Косова Рамушом Харадинајем, Али је рекао да дошао на Косово да још једном покаже да је „Парламентарна скупштина веома блиска с Косовом, да је веома везана и посвећена Западном Балкану, јер је Западни Балкан есенцијални део Европе“.

„Видимо стварни напредак Косова, али видимо да има још да се ради, посебно у нормализацији односа са Србијом, међутим, уверени смо да је косовско руководство веома моћно и да ћете бележити успех на путу ка евоатлантским интеграцијама“, рекао је Али, који је навео и да се НАТО залаже за трансформацију Безбедносних снага Косова у Оружане снаге кроз уставне промене.

Он је додао да присуство Кфора и напори које је НАТО уложило протеклих година да допринесе стабилности, безбедности и миру, представљају доказ да Косово и Западни Балкан требају бити што ближе Европи.

„Перспектива читавог нашег региона је једна реч. Као и друге земље, и Косово у НАТО-у види безбедност и трајни мир“, рекао је Харадинај, након састанка с председником Парламентарне скупштине НАТО-а Паолом Алијем.

Харадинај је нагласио важну улогу НАТО-а у гарантовању мира и безбедности и мировне снаге Кфоеа оценио као важног партнера на Косову.

Он је навео да су Безбедносне снаге Косова уз подршку НАТО-а испуниле оперативне капацитете у правцу трансформације у Оружане снаге, у координацији с међународним партнерима.