Прочитај ми чланак

ЈАНКОВИЋ: Поднећу оставку кад се кандидујем за председника

0

Београд -- Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је да ће поднети оставку на ту функцију када буду расписани председнички избори и када почне изборну кампању.

Mesto: Palata "Srbija"/Beograd Datum: 21.06.2016 Dogadjaj: CITIZEN/DRUŠTVO - javna debata "Godišnji izveštaj Zaštitnika graðana za 2015. godinu – institucionalna i društvena debata" Licnosti: Saša Jankoviæ, Zaštitnik graðana

Mesto: Palata „Srbija“/Beograd
Licnosti: Saša Jankoviæ, Zaštitnik graðana

Међутим, он је оценио да неће бити фер ако то не ураде и други државни функционери.

„Када буду били расписани избори и почнем предизборну кампању, поднећу оставку, наравно. Ако то не ураде и други државни функционери, избори неће бити фер, слично као што је то оценила међународна посматрачка мисија на претходним парламентарним изборима, кад су странке на власти беспоштедно користиле државне ресурсе за кампању“, рекао је Јанковић у интервјуу за Курир.

Говорећи о одлуци да се кандидује за председника Србије, Јанковић је рекао да је та одлука сазревала а да је коначно одлучио када је схватио да повлачење није опција ни за њега ни за друге.

„Није, дакле, ово за мене питање хоћу ли бити председник, већ хоће ли било ко од нас моћи да буде било шта у својој земљи ако не пољуби руку сили. У таквој ситуацији свако треба да ради оно што може. Да сам месар, паковао бих шницле у папир са поруком ‘Без страха’. Овако радим оно што мислим да најбоље могу да урадим, не мислећи да сам због тога вреднији и храбрији од месара“, рекао је он.

Коментаришући изјаву премијера Александра Вучића да је већ две године знао да ће заштитник грађана да се кандидује за председника, Јанковић је рекао да и премијер добро зна да то није тачно, али да се ослања на савете маркетиншких стручњака да сто пута поновљена лаж постаје истина.

„Не одговарам му ништа, јер је питање бесмислено, а и одговор би га могао омести у отварању нове фискултурне сале, семафора или у ‘вожњи’ половног млазног авиона пред камерама“, рекао је Јанковић и додао да Вучића не сматра непријатељем.

Он је додао да је Вучић преузео огромну власт у земљи и да Србијом управља не обазирући се на законе и демократске стандарде, истину и друга елементарна правила пристојности.

„Знам да верује да то ради у нашем најбољем интересу иако то није, нити сме да буде тако. Ја верујем у људе и демократију. Свој пут не градим прављењем контраста између ‘сјајног’ мене и ‘никакве’ Србије. Нисам натчовек и не трудим се да се представим тако“, рекао је Јанковић.

Он је рекао да ће бити кандидат грађана а да треба питати опозицију да ли га подржава у евентуалној председничкој кандидатури и да „нема ништа чудно“ у томе што је од Лиге социјалдемократа Војводине и Нове странке већ добио позив за разговоре а од Либерално-демократске партије није.

Јанковић је рекао да Вучић тражи и има подршку европске бирократије, а не он, као и да неће бити ни проруски ни прозападни, већ просрпски председнички кандидат.