Прочитај ми чланак

САД: Независнос Косова је готова ствар, то зна и Београд

0

„Институције самопрокламованог Косова опредељене су да анимозитете из прошлости у односима са Србијом не треба оставити млађим генерацијама, већ их треба сада решавати“


Током разговора са замеником потпредседника САД Џозефом Бајденом у Минхену, где учествује у раду међународне конференције о безбедности, Јахјага је изразила захвалност САД за помоћ коју су пружиле и пружају консолидацији државе Косово и косовском друштву.

Тзв. „Република Косово је учинила значајана напредак на путу европских интеграција и сада показујемо добру вољу за нормализацију односа са Републиком Србијом. Ми смо опредељени за тај процес, дубоко убеђени да анимозитете прошлости не оставимо као бреме будућним генерацијама“, рекла је Јахјага, а саопштено је из њеног кабинета.

Заменик председника САД пренео је подршку за европску агенду Косова, као и дијалогу између Косова и Србије о нормализацији односа између две земље, оцењујући састанак Јахјаге и Николића као значајан допринос том процесу.

„Независност Косова је завршена ствар“
„Бајден је истакао да ће САД дати снажну подршку Републици Косово у свим демократским процесима, истичхући да је независност Косова завршен процес и да Косово има гарантован суверенитет и територијални интегритет“, наводи се у саопштењу.

Јахјага се у Минхену сусрела и са министром спољних послова Турске Ахметом Давутоглуом и том приликом изразила захвалност за помоћ Турске на међународном лобирању за признање Косова, са нагласком на последње признање од стране Пакистана.

Она је у Минхену разговарала и са високом представницом ЕУ за инострану политику и безбедност Кетрин Ештон, представницима Мисије ОЕБС-а и НАТО, као и другим високим званичницима држава које учествују на конференцији.