Прочитај ми чланак

ЈАДНО И Селаковић Србима прети ратом ако не прихвате Вучићев план за Космет

0

Председник Србије Александар Вучић залаже се за решење којим ће се избећи рат у будућности, истакао је данас генерални секретар

Прошла су времена када је време радило за нас – истакао је Селаковић


Питање Косова и Метохије је најважнији и најкомплекснији проблем, више не сме да се чека, а председник Србије Александар Вучић залаже се за решење којим ће се избећи рат у будућности, истакао је данас генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

Прошла су времена када је време радило у корист Србије, упозорава он.

– Шта да чекамо, хоћемо ли да чекамо да у ситуацији у којој забијамо главу у песак угрозимо и економију и нова радна места, а смањили смо за пола незапосленост коју су нам оставили они који су чекали, који су чекали да нас време које протиче уништава, да нас буде све мање и мање. Хоћемо ли да чекамо да зато што не желимо одговорно да се бавимо својом земљом на одговоран начин на који то Вучић ради, да чекамо да нас има све мање и да говоримо да време ради за нас. Прошла су времена када је време радило за нас – истакао је Селаковић за РТС.

Он је подсетио да није први пут да Вучић говори о разграничењу као опцији за решење косовског питања те да је и некадашни председник СРЈ Добрица Ћосић.

– Он је био председник СРЈ пре 26 година. Ако се он чак и пре тога залагао за тако нешто, то само говори да је овај проблем комплексан и озбиљан, а нисмо успели да га решавамо на друге начине кад смо били много јачи и када су наше позиције биле много боље – истакао је Селаковић.

Према његовим речима, по питању наше јужне покрајине постоји „провизорија“ у којој један део света гледа на то питање на један, а други део на потпуно други начин.

Немамо наше органе јавне безбедности, власти одбране на тој територији, што је основни елемент сверенитета једне државе и имао готово 95 посто становника који неће да живе у Србији, навео је он.

– У таквој ситуацији у којој су нам оставили 2008. незавинсно Косово, 2009. решавање проблема померили из УН у инстиитуције ЕУ, 2010. добили потврду легитимитета проглашења независности од стране Међународног суда правде. У тим заиста немогућим условима, оцекује се од Србије, али пре свега од председника Вучића да се не угрози наша економија наше инвестиције и прензије и плате, ја вас питам како – рекао је Селаковић.

Он је нагласио да Србија има храброг човека за председника пре свега јер, према његовим речима, постоји 95 одсто шансе да решења за Косово неће бити, а Вучић са преосталих пет одсто излази спреман да се до истог дође.

Коментаришући реаговање Британије и Немачке на Вучићеву изјаву, које су истакле да се противе опцији разграничења, Селаковић је нагласио да не треба заборавити за шта се те државе залажу.

– Они хоће независно Косово. А њихов проблем је са Вучићем зато што он то неће да прихвати и што неће да каже Косово је независно у овим границама у којима нам то намећете. А притом се он и бори да свако добије више. Од СПЦ до сваког нашег човека да ли зиви у Штрпцу, Клокоту, Ранлову, Грачаници или Метохији – рекао је он.

Подсетио је да је прошле године у Србији у 96 општина био од 80 до 100 одсто већи број умрлих од рођених.

– Ми смо опцију чекања проверили у последњих 19 година и толико чекамо да нам неко други донесе ресење.Председник Вучић се залазе за ресење које избегава сваки рат у будућности. Да нам сачува образ, достојанство, да одговори свакоме храбро, потури себе, а не жртвује нашу децу, то је његова политика – рекао је Селаковић.

Када је реч о администрацији америчког председника Доналда Трампа, и њеној подршци доношењу решења за јужну српску покрајину, наводи да ствари нису исте као што су некада биле:

– Молим свакога да се добро преиспита и добро схвати нашу позицију. Били смо некада у мого јачој моћнијој, повољнијој ситуацији, нисмо успевали да решавамо проблеме на одговарајући начин, а за предесет година не могу ни да замислим.

На питање шта је његов одговор онима који се залажу за опцију чекања позивајући се на подршку Русије и Кине у непризнавању независности Косова, Селаковић истиче да њихову позицију не разуме.

– Шта да чекамо, да 93 одсто популације КиМ прихвати ситуацију у којој ће им рећи неко после 50 година Косово је Србија, а да они седе скрштених руку и кажу у реду. Немојте да смо наивни. Имамо озбиљан проблем. Треба да покушамо да га решимо – истакао је он и додао да је Косово питање које се ресава свакога дана.