Прочитај ми чланак

Извоз Крушикових мина у Украјину уговарао и члан Главног одбора СНС-а

0

Годинама власт покушава да убеди јавност да је уговорена само једна, а постоје докази за најмање две испоруке мина из Крушика, које су завршиле на украјинском ратишту. Спорни извоз уговарао је и напредњак Миодраг Пушица, а Крушик је посетио и украјински држављанин, представник кипарске фирме, чији је власник син украјинског генерала, који је Хрватској продавао оружје док је била под ембаргом, наводи овај недељник.

Нови документи из 2018., извозна дозвола за 23.500 мина из Крушика и транзитна дозвола за њихов транспорт кроз Мађарску, несумњиво потврђују да председник Србије Александар Вучић није говорио истину када је у јесен 2019. тврдио да је само једна пошиљка мина из ваљевске фабрике завршила у Украјини, пише НИН.

Наиме, Вучић је у новембру 2019, коментаришући откриће да су 2016. минобацачке мине калибра 60 милиметара из Крушика продаване Украјини, тврдио да је у питању била само једна испорука и поменуо 23.500 мина и цену од 1.833.000 (евра), при чему се оба та податка односе на другу испоруку, из 2018.

Он је тада у целу причу покушао да умеша и мајку узбуњивача из Крушика Александра Обрадовића, наводећи најпре да је она радила у компанији Техноремонт, која је учествовала у извозу мина које су завршиле у Украјини, а затим се исправио и рекао да је била у једној приватној фирми која се везује за власника Техноремонта Петра Црногорца.

Индикативно је, међутим, наводи НИН, да је тада председник Србије и СНС-а „заборавио“ Миодрага Пушицу, високог функционера партије чији је председник. Могуће објашњење за ту „амнезију“ је упрво то што је Пушица тада био члан Главног одбора СНС-а.

Пре две и по године потпредседница ССП-а Мариника Тепић објавила је документ који открива да је Пушица био укључен у извоз мина из Крушика, које су завршиле у Украјини.

Власт до данас прећуткује то откриће, а у документу из Крушика („Посета инопартнера из Пољске“) наводи се да је 27. новембра 2015. одржан састанак, коме су уз три представника пољског Натана учествовали, и то као представници Техноремонта, Светозар Црногорац, отац власника фирме Петра Црногорца, и Миодраг Пушица. У том документу, који је потписао извршни директор за техничко-технолошке послове и производњу Крушика Слободан Аћимовић, пише да су представници Натана и Техноремонта дошли „са циљем да начине увид у производњу робе по уговору (мина 60 разорна)“.

О Милораду Пушици, осим да је високи функционер СНС-а, шира јавност не зна много више детаља. Нешто познатији је у Параћину, јер је годинама био члан Надзорног одбора Српске фабрике стакла и то након што је ту фирму преузело предузеће Петра Црногорца ЦПР Импекс, подсећа НИН.

Уз то, Пушица је 2016. учествовао у кампањи СНС-а за локалне изборе у Параћину, а у друштву садашњег министра спољних послова Николе Селаковића говорио је и на митингу напредњака у Пријепољу.